Grund tillbyggnad – priser och kostnader för din platta

Gjuta betongplatta för din tillbyggnad
Idag är det fler och fler husägare som väljer att bygga till sitt hus. Precis som när man ska bygga ett nytt hus så är det en förutsättning att man lägger en grund för sin tillbyggnad. Valet av husgrundsleverantör och typ av husgrund kan därmed ske på samma premisser som för byggandet av en normal villagrund. Det som skiljer en tillbyggnad från en gjuten villagrund är flerfaldig.
Denna artikel hanterar de fall där du vill gjuta en betongplatta som lösning för din tillbyggnad.

Vad kostar en betongplatta för en tillbyggnad

Det är extremt olika hur mycket en betongplatta för en tillbyggnad kostar. Det kan bero på hur hög sockel man vill ha, vilken typ av husgrund du har i ditt befintliga hus, konstruktionen på det befintliga huset mm mm.
Vi kommer utveckla en platta på mark kalkylator som ännu mer tar in i beräkningen hur komplex en husgrund till en tillbyggnadkan vara. Tills dess , använd vår generella kalkylator nedan.

Beräkna ungefärlig kostnad

Övergången mellan befintligt hus och tillbyggnaden – mjukfog

När du bygger tillbyggnaden till ett hus så är det viktigt att man tänker igenom så att huset och tillbyggnaden inte ”sitter ihop”. Detta kan leda till sprickbildningar och sättningar. Speciellt om din grund HÄNGER PÅ det befintliga huset. Därför ska du ha en mjukfog som läggs mellan huset och tillbyggnaden.

Viktigt att betongplattan för tillbyggnaden inte vilar på befintliga huset

När du ska bygga till är det viktigt att din husgrund för tillbyggnaden bär lasterna från tillbyggnaden utan att lasta på ytterligare laster mot det befintliga huset. Gör man inte det kan påverkan bli stor på det befintliga huset.

Pris för att bygga grund till din utbyggnad

Här kan du se ett prisexempel för byggmaterialet för att gjuta en betongplatta för villor. En tillbyggnad skiljer sig inte avsevärt annat än i antal kvadratmeter.

Special för gjuta betongplatta till hus med torpargrund

Se hur man bygger en gjuten platta på mark på befintligt hus med krypgrund/torpargrund

Hur bygger man platta på mark

tillbyggnad betongplatta

Se hur man bygger en gjuten platta på mark. De flesta stegen i denna artikel gäller även för tillbyggnader.

Mängden kantelement för tillbyggnaden mindre än omkretsen av tillbyggnaden

Intill byggnaden behövs normalt inga kantelement. Det gör att det inte behövs lika många kantelement som för en normal grund. Dvs omkretsen på tillbyggnaden behöver inte normalt vara synonymt med antal meter kantelement. Undantaget är om det hamnar bärande delar av tillbyggnaden precis intill huset. Då kan man behöva en kantbalk även intill det befintliga huset.

När uppstår rasrisk

Rasrisk uppstår om du gräver ner under befintliga byggnadens betongsula. Om man har en källare är således risken betydligt mindre om man anlägger en betongplatta i markhöjd.

Vattenburen golvvärme i tillbyggnaden

När man ska gjuta en betongplatta väljer många att gjuta in golvvärme i tillbyggnaden. Då kan det behövas köpas till olika tillval för att möjliggöra golvvärmen i tillbyggnaden så att man kan koppla på eventuell befintlig golvvärme.

Här är relaterade frågor till golvvärme i tillbyggnad.

Tillbyggnader för relativt höga hus

tillbyggnad byggställning

Att bygga till hus med fler än 2 våningar skiljer sig inte så mycket med att bygga till ett enplans eller tvåplans hus. Lasterna kan vara lite större. Men genom att dimensionera för detta ska det inte vara några problem. Men kostnaden drar lätt iväg så fundera igenom om du inte kan ha en snygg tillbyggnad som har en våning lägre i just tillbyggnaden.

Här är relaterade frågor till tillbyggnader av lite högre hus.

Tänk på helheten vid tillbyggnader

tillbyggnad byggställning
Många som bygger till behöver också se över sin fasad så den smälter ihop med orginalhuset. Här finns några råd kring hur du ska tänka kring detta.
 • Rörelsefog: Du behöver en rörelsefog mellan tillbyggnaden och orginalhuset. Inte bara i grunden utan också mellan orginalhusets fasad och tillbyggnadens fasad. Då kan huset röra sig lite lite grann utan att fasaden spricker (vid putsad fasad)
 • Byggställningar: Om du för din tillbyggnad behöver en byggställning så samarbetar vi med ett av de mer professionella och seriösa bolagen. Med över 25 år i branschen kan de erbjuda branschens bästa service för ställningar och tillbehör. Läs mer om byggställning från ABC Ställningar
 • Höjd på sockeln: Grundsockeln på orginalhuset och tillbyggnadens grundsockel behöver tänkas igenom. Om du har hus med källare behöver du ofta ha en högre höjd på tillbyggnaden än om du har en krypgrund eller platta på mark grund. Ställ frågan till din grundleverantör hur du ska lösa detta.

Fler frågor och svar om betongplatta för tillbyggnader

 • Gjuta platta mot befintlig grund
  Hej Micke, Ska göra en utbyggnad på 15 m2. Det ska gjutas en platta i samma höjd som den befintliga plattan. Hur gör jag mellan befintlig och ny grund? Behöver jag göra någon kantbalk mot befintlig grund? Ingen bärande vägg kommer stå här. Har vatten
  Läs mer
 • Förankra gjuten platta för tillbyggnad med hus med krypgrund
  Vi är igång att bygga ut vårt hus och efter att ha pratat med vår byggare så tycker han att det lämpligaste är att förankra den nya grunden (gjuten platta med 300 mm isolering) mot huset med en sidan som är krypgrund o andra sidan som är [...]
  Läs mer
 • Utförande av rörelsefog mellan betongplattor
  Hej, Funderar på hur jag ska utföra rörelsefogen mellan befintlig betongplatta och tillbyggnadens platta? Jag tänker bygga ut mot en befintlig platta som är isolerad med 200 cellplast, (300 höga kantelement), och ska nu använda 400 mm höga L-element
  Läs mer
 • Tillbyggnad mot hus med källare
  Hej, Jag funderar på en tillbyggnad på ca 30 kvm som ska byggas med en platta på mark. Huset är ett 30 -tals hus med befintligt källargolv cirka 1 meter under marknivå. Jag tänkte bygga en kantbalk 400 hög och gräva ner i leran cirka 700 mm. [...]
  Läs mer
 • Gjuta platta runt hörn
  Hej, Vi vill göra en tillbyggnad till vårt 20-talshus som har en källare med väggar av stora granitblock. Oisolerat betonggolv i källaren. Tillbyggnaden ska primärt ansluta mot befintligt hus vid ena kortsidan, men sträcker sig även in både framför o
  Läs mer
 • Vilket djup på grunden för tillbyggnad ?
  Vi ska bygga ut vårt hus med 3 x 12 kvm och undrar vilket djup vi behöver ha för att kunna gjuta platta. Om vi utgår från det ursprungliga golvet i vårt hus. Vi ska inte ha rör, avlopp eller vattenburen värme i den nya delen. Dvs. [...]
  Läs mer
 • Tjockleken på min platta
  Hej! Jag har tänkt bygga till en del av mitt hus. Jag kommer att bygga till med en betongplatta på mark, även huset är betongplatta på mark. Jag tänkte fråga hur jag ska dimensionera tjockleken på plattan? Hur vet jag hur mycket vikt jag kan belasta
  Läs mer
 • Bottenplatta på mark för ny tillbyggnad till hus
  Jag skall bygga till ett hus och behöver en ny bottenplatta på mark. Måttet på plattan är 14,5 x 3,25= 47 m2. Golvvärme skall läggas in i 3 slingor. Inget vatten eller avlopp. den nya plattan ansluter mot den gamla plattan på en sträcka av 12,7 m. [.
  Läs mer
 • Gjuten platta för en utbyggnad om 5m2
  Hej Jag skall bygga ut en ”farstu” för att sammanfoga 2 befintliga entréer. 2,7m x 1,8 m. I byggvaruhuset fick jag rådet att inte mindre än 10 cm cellplast skall användas. När jag läser din beskrivning skriver du 30 cm cellplast. Min fråg
  Läs mer
 • Platta mot befintlig källare i Stockholm
  Hej jag ska göra en tillbyggnad, ett rum på 23kvm, det blir platta på mark som ligger 50cm under befintligt golv. Hur ansluter jag den nya plattan mot befintlig källarvägg? Ska den förankras i den befintliga med armering eller ska den bara gjutas med
  Läs mer

Vision Husgrunder.com

Vår vision är att svara på de frågor som våra läsare har. Tveka därför inte att kontakta oss och meddela oss era frågor så tar vi upp dem här. Vi är dock inget forum. Husgrunder.com ska vara platsen på internet dit du vänder dig när du vill ha svar på frågor - inte bli förvirrad med fler frågor!