Det finns många pooler idag som behöver en poolgrund. Här beskriver vi hur man ska gå tillväga för att gjuta en sådan betongplatta till pool. En poolgrund kan vara en förutsättning för många poolsystem och om kostnaderna kan hållas nere kan det dessutom ge poolen en bra stabil grund inte bara hållfasthetsmässigt men även ur ett grundvattenperspektiv. Har du högt grundvatten rekommenderas att man inte gräver ner för djupt.

Vad kostar en gjuten platta till en pool

En gjuten betongplatta skiljer sig endel från en vanlig betongplatta. Vi kommer därför ta fram en unik platta på mark kalkylator för just pooler. Men tills dess, ta del av den generella kalkylatorn nedan.

Räkna ut ungefärlig kostnad för platta på mark.

Steg 1 av 3 - Välj typ av byggnad

Tillbaka

Räkna ut ungefärlig kostnad för platta på mark.

Steg 2 av 3 - Välj det län/ort som passar dig bäst

Tillbaka

Räkna ut ungefärlig kostnad för platta på mark.

Steg 3 av 3 - Välj entreprenadsform

Tillbaka

En poolgrund ger bra förutsättningar för en kvalitetspool

En pool som byggs i utsatta områden kan om de är för lätta lyfta. Då är en poolgrund ett sätt att motverka detta.
En poolgrund är ofta en gjuten betongplatta. Det är en oerhört stabil konstruktion för dem flesta pooler och används för fördel ihop med lite mer exklusiva pooler som har mer isolering och är lite mer åt det gjutna hållet. Det finns många varianter på dessa pooler.

Förklarande bra film om en poolgrund

Här har vi en bra film som jag tycker förklarar hur man kan gjuta en poolgrund.

Grävning är en stor del av poolprojektet

En poolgrund börjar givetvis med grävningen. Hur mycket man gräver beror på hur djupt poolen är, hur markförhållandena är och hur höga blocken är som man ska gjuta. Det kan också bero på om poolen ska vara helt nedsänk eller bara delvis eller kanske inte alls eftersom att man kan ju ha en poolgrund som ligger i markhöjd om man vill ha en ovanmarkpool. Det som krävs om man har den i markhöjd är att man har en mycket mer stabil konstruktion och dem flesta poolleverantörer har sådana lösningar men är mycket dyrare.

Grundvatten ställer till det

Man ska inte gräva ner en pool som byggs i områden med högt grundvatten. Då rekommenderar jag istället en ovanmarkpool. Men du kan ha en grund för det. Jag hade försökte gräva ner poolen ändå lite grann för att få lite hjälp av marktrycket. Mest för stabilitetens skull. Så schaktbotten kanske hamnar på 20-30 cm. Sedan kan man återfylla lite extra mot poolen precis intill. Speciellt om det är en altan ovanpå så det inte syns.

När man inte gräver ner poolen är det extra viktigt att man gjuter fast poolen, gärna med riktigt kraftiga armeringjärn, typ en I-balk.

Här är frågor och svar om grundvatten och poolgrunder.

 • Nödvändigt att pumpa bort grundvatten?
  Hej, Tack för bra sida. Står i begrepp att beställa material till en poolgrund men upptäckte när jag provgrävde att grundvattennivån (eller havet) ligger på 1,4 meter. Enl. mina beräkningar behöver jag gräva 1,7 meter och på den nivån lägga makadam o
  Läs mer
 • Pool lecablock grundvatten på 80 cm
  Hej Är det en bra ide att mura min pool i markplan med leka block då jag har grundvatten på 80 cm ??, bor i södra Sverige. Hej Per , För en grund behöver du gräva ur variefall. Dvs du behöver få ner grunden lite i marken. Bör inte vara några problem.
  Läs mer

Så monterar du en poolgrund

Poolgrund har också precis som en vanlig platta på mark kantelement. Dem kantelementen ställer man ut enligt en ritning. Sedan lägger man 10cm isolering inne i poolen. Den isoleringen hindrar ju värme från poolen att tränga ut ur marken. Nu är den isoleringen mindre än i en villa eller garage, eftersom att man inte har vattenburen golvvärme och liknande som man har i dem betongkonstruktionen, plus att dem ligger längre ner i marken och behöver därmed inte lika mycket isolering.

Sen lägger man på ovanpå poolgrundens kapillärbrytandeskikt, dvs cellplasten, man lägger ut armeringsdistanser och sen lägger man på armeringsnät. En vanlig villaplatta gjuter man också ofta extra i hörnen eftersom att ett hus har väldigt stora krafter just i hörnen. Där går ju ofta bärande balkar ner, speciellt kring fönster och liknande och i hörn. Detta behövs ju inte i en pool eftersom man inte alls har samma laster på en poolgrund och därmed behöver man inte använda armeringsjärn som man gör i en gjuten platta för ett hus som ett solfjäder. Sen lägger man ut armeringsnätet.

Så gjuter du en poolgrund med gjuten betongplatta

När du gjuter din betongplatta för poolen så går det åt cirka 4 kubik betong, lite beroende på storlek på pool givetvis. Du gjuter en 10cm betongplatta och armeringen hamnar rätt i betongplattan eftersom man använder bra armeringsdistanser. Dessa är ofta gjorde av plast.
En poolplatta följer hur man lägger en husgrund för en vanlig villa i princip. Se denna artikel – men självklart är processen för en pool något förenklad – läs om gjutning av en betongplatta här.

Skillnaden mot en vanlig platta på mark är

 • Lägre specialanpassade kantelement.
 • Inga punktlaster. En husgrund har nästan alltid speciella laster som kommer ner på grunden. Det behöver man inte ta höjd för med en pool.
 • Ofta räcker det med en mindre tjock betongplatta men av olika skäl kan man välja 10 cm ändå. Se nedan på fördelar

Fördelar med en poolgrund

En poolgrund fördyrar ju poolprojektet. Så varför behövs den? Behövs den alltid?

Fördelen med en poolgrund är

 • Ger en stabil plattform för poolen. Beroende på val av poolstomme så förankras sen grunden med byggsystemet för poolen i övrigt.
 • En poolgrund kan vara avgörande för att göra poolen fribärande. Läs mer om fribärande pool nedan och hur poolgrunden är viktig för det ändamålet
 • På samma sätt är det viktigt att poolen klarar marktrycket. Här kan pool lösningen också hjälpa till.
 • Vissa pooler använder en sandbotten. Betänk att denna sand ”rör sig” när du använder poolen (du trycker ifrån från botten osv). För mig är det logiskt att man gjuter en platta för poolen för att motverka inte minst detta
 • Motverkar poollyftning. Genom att poolen med sin betongplatta är mycket robust så lyfter den inte lika lätt. Om man lägger ut 2-3 kubikmeter betong i en betongplatta så ska grundvattnet stiga enormt innan poolgrunden lyfter. Jämför man med en plastpool är jättelätt och kan därför inte byggas i alla områden.
 • Gjuta platta till pool
  Hej! Jag ska bygga pool och ska då gjuta en platta på 4×7 meter – 10 cm tjock Jag håller på o gräver just nu Är det okej o gjuta denna årstiden? när är det för kallt? jag bygger upp allt med makadam, isolering, ram o armering, vad kostar d
  Läs mer
 • betongplatta till pool
  Hej! Jag ska göra en betongplatta med armering på en grusbädd och frigolitisolering(rosa-lila). Plattan kommer att ligga ca en meter under markhöjd och kan vid rikligt regn stå under vatten några dagar innan min pump har klarat av allt vatten. Fråga:
  Läs mer

Vad kostar en poolgrund 8×4 m

Priset för en poolgrund är enligt en grundtillverkare cirka 11 000 – 13 000 kr exklusive betongen men inklusive armeringen. Det är en rimlig kostnad för att undvika problem med grunden och skapa ett stabilt poolsystem.

Pool för fribärande pool

En fribärande pool ställer mycket höga krav på poolens konstruktion. Många poolkonstruktioner klarar faktiskt inte dessa fribärande krav. Vill du ha en fribärande pool – kolla med leverantören om din pool klarar detta.

Att skapa en fribärande pool där poolgrunden är en viktig del är relativt komplext. Genom att förankra armeringen i betongplattan ordentligt och sedan låta de armeringsjärnen sticka upp ur betongplattan in i poolväggen. Läs även om marktryck nedan.

Även viktigt att stå emot marktrycket

Även icke bärande poolkonstruktioner behöver vara starka. Då behöver poolen stå emot marktrycket. Det är enklare än att vara fribärande men samma metodik för att göra poolen fribärande (beskrivet ovan) ger också poolen hållfastheten som behövs för att stå emot marktrycket.

Frågor från besökare om poolgrunder

Här har vi samlat de frågor som kommit in till oss som berör poolgrunder.

 • Poolgrund på ojämnt berg
  Hej! Vi har låtit ta bort berg för att kunna gjuta bottenplatta för vår Tjälldén-pool. Efter spräckningen är berget ojämnt med gropar som samlar vatten. Räcker det att fylla ut med dränerande material (ex. singel) upp till den nivå som grundelementen
  Läs mer
 • Poolgrunden – hur noga är det?
  Hur noga är ytskicktet/slätheten på själva betongplattan? Behövs maskinglättning eller är slodning fullt tillräckligt (eller är ett mellanting med brädrivning att rekommendera)? Eftersom vi har beställt den formsydda linern kommer en skyddsmatta anvä
  Läs mer
 • Gjuta platta till pool
  Hur fungerar det om man ska bygga en tjällden pool. Kan man använda vilken platta som helst då, eller är det speciellt med just Tjällden poolen. Hej Daniel, Ja – det är speciellt. Du behöver köpa även grunden hos Tjällden för den samverkar MYCK
  Läs mer
 • Grund för spabad på berg
  Jag ska anlägga en grund för ett SPAbad, 2.3 x 2.3 meter som väger ca 2000kg vattenfyllt. Bor i Stockholm, min tomt bruka normal uppvisa berg på 20-50 cm men inte denna gång. Berg i två kanter av området och de andra kanterna stupade berget ner ca 1.
  Läs mer
 • Gjuta platta till pool på sluttande berg
  Hej, Skall gjuta en platta för pool 4x8m ovan mark, vilken teknik är bästa för att slippa issprängning och att inte poolen glider och skapar sprickor… Skillnaden är ca 1-1,5m på 4m bredd… Tackar Magnus Hej Magnus, Du måste skapa en horiso
  Läs mer