1800-tals bostadsrätt med lutande golv

Fråga från Rebecca från Göteborg

Vi skall ev. köpa en lägenhet på bottenplan där golvet lutar rejält i delar av rum. kan man rikta upp ca 10 cm och ändå få det att se bra ut? Hur stor är risken för att fönster eller annat se snett ut? lutningen är ca 10 cm men inte jämnt över hel rummet utan kraftigare på en del. kan man få det bra?

Svar från Micke

Hej Rebecca,
Jag antar att du har fönster och dörrar som ligger i linje med golvet, så när dessa golv är raka så får du golv som inte längre är i linje med fönster, dörrar mm.

Har själv bott i en liknande lägenhet. Det går ofta att ordna genom att vara lite finurlig.
Det kan exempelvis vara bra att använda höga lister som trollar bort endel av höjdskillnaden. Dvs listerna är i linje med fönstren men inte i linje med golvet. På så sätt trollade vi bort endel av höjderna i rummet.

Du kan använda fler knep och knåp är jag säker på. Ta hjälp av någon snickerifirma i GBG’s innerstad. De är nog vana vid frågeställningen och kan säkert hjälpa till med fler förslag än mitt.

Oavsett är det inget jag hade oroat mig för inför köpet.

En sak bara – kolla bara att golvets lutning beror på åldern på huset så att det inte är en sättning. Troligen inte nåt att oroa sig för men ställ frågan till mäklaren.

Vänliga Hälsningar
Micke