Fråga från Anton från Vellinge

Hej.
Jag har nyligen köpt ett hus byggt 1976 på betongplatta. Syllarna har visat sig vara impregnerade och hade värden mellan 10-16 procent. Även en syll i mitten av huset på bärande vägg hade liknande, vi kunde dock inte se om det var en tryckimpregnerad eller inte. Vad gör syllen fuktig? Hur vet jag om plattan mår bra eller inte? O. Jag ska byta syllar, vilka ska jag ta och kommer problemet att gå bort? Fungerar även på att göra golvvärme om jag ändå ska renovera. Idag är det luft luft tillsammans med takvärme?
Tacksam för lite tips?

Svar från Micke

Hej Anton,

Det är några frågor som hänger ihop.
Att du har problem med syllar hänger ofta ihop med att syllen hålls blöt då plattan är felkonstruerad. Ofta är plattan oisolerad och då är golvvärme direkt dåligt för din grund om du inte säkrar den (se punkt 2 nedan). Detta då det skapas det som kallas för omvänd fuktvandring. Dessutom får du ett stort värmeläckage ner i marken.

Lösningen i såfall är att
1) Byta syllar (se bolag nedan)
2) Överväga ventilerat golv

Jag har ett bra bolag i Skåne som är duktiga på denna typ av projekt och även när det kommer till att vara ärliga när det behövs och inte. Du har fått deras kontaktuppgifter och jag föreslår en förutsättningslös kontakt med dem.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel