Fråga från Johan från Kungsbacka

På besiktningsmannens foto ser man värdet 33,4 från en mätning i trossbotten via ett upptaget hål i en garderob. Timmerstomme, byggår 1880, marknära. Ingen info tillgänglig om ev. plasttäckning. Detta gäller ett hus vi är spekulanter på men vi är rädda för kostnaderna om det visar sig vara angripet av svamp.
Byggyta 70kvm.
Några råd?

Svar från Micke

Hej Johan,

Detta är en hög fuktkvot som jag rekommenderar att man åtgärdar grunden.

Jag hade försökt uppskatta kostnaderna för eventuella ingrepp. Antingen för att förhandla ner priset för huset eller för att budgetera in beloppet i er kalkyl.

Finns två möjliga vägar att gå:

  • reaktiv approach: krypgrundsavfuktare ihop med isolering och plastfolie i krypgrunden – dvs lös de uppkomna symptomen
  • proaktiv approach: gjut igen krypgrunden till en betongplatta – dvs lös att problemet uppstår överhuvudtaget. Cirkakostnad 250 000 – 300 000 kr.

Jag förespråkar ingen av dessa, jag respekterar att man går på det som kostar mindre (avfuktare). Men jag har däremot problem med billigt skräp, det finns såna avfuktare där ute så prata med en riktig expert så du inte köper en dålig. Och i ditt fall kändes det ganska illa vilket jag tycker talar starkt för krypgrundskonvertering. Du skrev också att det va nära ark, osäker vad det betyder men kan man inte enkelt jobba i krypgrunden är det ett problem som talar emot installation av avfuktare.
Återkom till mig för vilken väg som låter mest intressant för dig så ska du få entreprenörer som är specialister inom respektive område.
Lycka till med ditt husköp.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel