Fråga från iris

Hej
Vi ska bygga en altan ca 2.5 × 6 m längs långväggen på vårt timrade hus. Det kan bli mycket snö på taket och därmed mycket tungt takras på vårvintern.
Vi funderar över om det är lämpligt att fästa bärlinan i väggen eftersom ett snöras kan ge skakningar i huset om altanen är fäst i huset. Ska vi frikoppla den från huset ? Om altanens bärlina är fäst i huset ska man ha en extra bärlina på plintar mitt under?

Svar från Micke

Hej iris

Jag ser en altaner som en form av tillbyggnad. Och när det kommer till tillbyggnader så är det en fördel om tillbyggnaden står på egen grund.
Om du har en pool däremot kan du med fördel förankra din altan i den så det ger stabilitet till varandra (marktryck och vattentryck på poolen är knepiga grejor).

Som sagt har jag den åsikten att man bör undvika att fästa saker i grunden, ju tyngre desto sämre. En altan, rätt gjord bör inte väga för mycket på grunden och då ska det gå fint.

Men om du har ett relativt dåligt utfört markarbete för altanen och den börjar sätta sig så kan det sluta med att altanen ”hänger” på grunden och det vill du inte. Så se till att du gjort markarbetet ordentligt.

Också lättare att justera en eventuell sättning i altanen om den ligger fritt från huset.
Om du ändå ska göra en förankring så ska den göras i betongen innanför cellplasten. Betongen ligger 50-100 mm in.
Precis som du säger är det viktigt att man inte tar upp bärlasterna på detta sätt.

Om man redan byggt altanen och den hänger på grunden behöver du inte riva upp allt. Försök istället stärka upp plintarna intill huset.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel