Fråga från Nina från Ljungskile

Hej!
Vi bor i ett hus byggt 1907, ligger i sluttning där ”innersta” delen ligger på berg och ”yttersta” delen ligger ut mot en gammal stenmur. Det finns en gammal utbyggnad på den ”yttersta” delen med sättningar som vi vill riva bort och bygga om och delvis göra större. Vi tror att det som är under markytan på det området består av stora gamla sprängstenar, men det är oklart hur långt ner det är berg. Innan vi drar igång något stort projekt med arkitekt, bygglov, etc, vill vi gärna få veta om det är över huvud taget är lämpligt att göra en sådan tillbyggnad som vi funderar på. Eller om ”allt går”, men det är bara en fråga om pris – och vad prisintervallet i så fall ligger mellan olika alternativ. Vi har pratat med en firma om geoteknisk undersökning, men det tycks som att det kostar ca 50.000 (inkl. moms). Det känns som en väl tilltagen summa, utifall vi får besked om att det nog inte är lämpligt att genomföra över huvud taget. Har du några idéer om ifall det finns alternativa metoder; radar, scanning eller liknande som skulle kunna vara lämpligt i det här fallet? Har du entreprenörer i närområdet (Ljungskile-.mitt emellan Uddevalla och Stenungsund) som du känner till?
Vänliga hälsningar och stort tack på förhand,
Nina

Svar från Micke

Hej Nina

Nej tyvärr känner jag inte till några alternativ.
Alternativet är att gräva om det är nyproduktion och se vad man hittar.
Men för en befintlig byggnad är det svårare. Man skulle kunna gräva nära huset intill (som när man dränerar) för markförhållandena under huset är ofta detsamma som precis bredvid (man gör ju ofta i ordning lite utanför när man lägger ut schaktmassor osv)

Beklagar att inte kunna hjälpa mer.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel