Fråga från anonym

Hej Micke,

Jag har byggt en maskinhall/lager som är 36x15m.
Jag har därefter beställt betong från en betongleverantör i Malmö och även beställt en tjänst av ett annat företag som ska lägga ut den och färdigställa ytan.
Gjutningsarbetet med betongpumpbilen påbörjades ca kl 07:30 och blev klart ca 20:15 samma dag. Den långa tiden berodde på att på varje betongbil som levererade betongen fick betongpumpbilen 1-2 stopp i sin pumpfunktion. Samt fick betongpumpbilen ett större stopp vilket gjorde att han fick packa ihop betongpumpbilen och köra till deras betongfabrik/anläggning för en större rengöring, detta gjorde att betongpumpbilen var borta ca 5h totalt inkl av-etablering och ny-etablering igen innan betongen kunde fortsätta pumpas. Och allt detta under den tiden som det ligger blöt betong inne i hallen som inte kan bearbetas i ett löpande skede. Under tiden som betongpumpen var borta stod det även kvar två betongbilar och snurrade, denna betongen visade sig sen helt ha separerat och var bara att skicka tillbaka till dom.
I samband med det ”stora” (5h-stoppet) stoppet blev det en gjutskarv som brände pass mycket att istället för en fin glättad yta kom ballasten fram i dager. Samt blev en ojämn yta.
Företagets som gjorde arbetet med att lägga ut betongen och göra klart den färdigglättade ytan, deras chef/ägare sa att normalt sett ska en sån här yta på 540 kvm vara färdigutpumpad med betongen strax efter lunch om man påbörjar gjutningen vid 07:30 tiden.
Problemet nu är att efter allt strul som betongtillverkaren har orsakat med stopp i deras betongpumpbil har jag en betongplatta som är ojämn pga gjutskarvar.
Dessa gjutskarvar är 7-8st på en yta utav ca 24x15m och enligt ett golvflytningsföretag som jag har haft på plats skiljer det sig ca 30mm i höjd.
Nu till frågan, vad gäller i detta läget? Betongleverantören försöker skylla på att det finns vissa differenser som är godtagbara.

Jag förstår att du har väldigt mycket att göra men om jag kan få ett snabbt svar skulle det vara mycket uppskattat !!

Med vänlig hälsning

Gustaf

Svar från Micke

Hej ,

Trist för dig.

Det jag kan om toleranser för en betongplatta finns skrivet här och gäller mest för hus enligt husama. Osäker om industrihallar gäller där.

Försöker inte blanda mig i konflikter men det som står där står jag för, om man säger så 😊
Hoppas det gav dig lite hjälp.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel