Fråga från Andreas från Borås

Ska bygga till huset 15kvm med platta på mark. Befintligt hus har torpagrund. Ska man lägga en ångspärr mellan cellplastlagren eller blir det då extra stor ångtransport o skarven mellan bef och ny grund? Vad tycker du om ångspärr/plast i plattan?

Svar från Micke

Hej Andreas ,

Nej. Ingen ångspärr i betongplattan i standardutförande. Det har jag inte hört talas om som standard.
Det är inte så att ångspärren skadar. Man kan t.ex. ha radonduk i betongplattan om man vill för att stoppa farligt radon, och den är ju en ångspärr som heter duga. Dyr också.

Vill du prata med experter i frågan, använd Leif Tjällden AB – de kan rådgöra mer i detalj varför de inte använder detta som standard för tillbyggnader mot hus med krypgrund. Förstår din frågeställning kring att fukten kan slippra in i krypgrunden underifrån. De är duktiga på både krypgrunder och betongplatta.

Min förståelse är som följer (kontrollera gärna med Tjälldenarna).
”Din grund och ditt hus skyddar från markfukt. Genom att ha placerat ut dränerande material (10-20 cm makadam) under tillbyggnaden så binder inte marken under grunden fukt. Därmed behövs det inte som standard. Med god dränering och bra omhändertagande om dagvatten så ska din grund vara fuktsäker. Men du behöver säkra krypgrunden så den får en lagom hög ventilation. Och där kan du ju täppa igen ventiler om du bygger till. Dessa behöver du kompensera för.”

Du är alltid välkommen att ringa om det är något – tex. om du vill spara pengar på att bygga själv eller liknande. Jag finns här.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel