Fråga från Jonas

Hej
Skall bygga till vårat hus som är byggt 1923 med en tillbyggnad 3x4m i tre plan, källarförråd glasveranda och sovrum.
Källare muren saknar en riktig sula och står på större stenar (”kattskallar”) som ligger på tjärpapp. Grundmuren som är 30 cm består av oarmerad betong med små och större stenar som ballast, innanför den en liftspalt och sedan tegelsten och puts. Vid tidigare tillbyggnad av källartrapp höjts plattan ihop med befintlig källarvägg där betong flöt in mellan stenarna som källarvägg står på. Nivån på invändigt golv som utgörs av en 5cm oarmerad cementkaka på några cm sand.
I och med att grundskolan är som den är känns det som att man skall låta betongen flyta in vid tillbyggnad och även invändigt vid källarrenovering inomhus. Har läst att man inte bör fästa in ny betongplatta från tillbyggnad i befintlig källarevägg/sula men i detta fall kanske det är bättre?

Svar från Micke

Hej Jonas ,

Varit i kontakt med Tjällden AB (Leif Tjällden AB) åtskilliga gånger i diskussioner som rör mina besökares frågor, speciellt just kring tillbyggnader mot hus med källare.

Tjälldens rekommendation är att grunden ska ”ligga fritt” och ev. med ”typ kompensationsgrundläggning” ifall källarväggens kvalitet är oklar. Ser inte att dina förutsättningar påverkar denna rekommendation.

Det är Tjällden som är experterna vid lite svårare fall som ditt så kontakta dem gärna direkt om du är osäker kring detta svar.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel