Fråga från anonym

Hej,

Vi köpte ett hus för 6 år sedan där den förra ägaren hade byggt ut huset och där utbyggnaden står på krypgrund. Någon inspektionslucka till krypgrunden finns inte så grunden blev aldrig besiktigat vid husköpet.

Nu ska vi sälja huset och en potentiell köpare vill köpa med villkoret att besiktiga krypgrunden. Om det visar sig finnas konstruktionsfel eller skador i krypgrunden, vem ansvarar för dessa – vi eller den förra ägaren som byggde ut huset? Eftersom det inte gick att inspektera grunden utan ingrepp, betraktas det i så fall som ett dolt fel om det skulle visa sig finnas fel?

Svar från Micke

Hej ,

Jag är inte kunnig inom fastighetsjuridik.

Rent spontant, utan att på nåt sätt med mening vara elak mot dig så visste du väl att inspektionsluckan i krypgrunden inte var där när du köpte och vad det isåfall innebar. Dvs du borde ha gjort som din potentiella köpare vill nu, dvs villkora köpet mot att besiktningen går bra.
Men det kan mycket väl vara så att det är ett dolt fel. Du kan enligt denna hemsida klaga på ett dolt fel i upp till tio år. Men där står också att du har stort ansvar själv. Men då inspektionsluckan saknades är det som sagt en gråzon antar jag.
Jag har skickat dig en bra kontakt med fastighetsjurist som kan sånt här bättre än mig.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel