Fråga från Emil

Hej!
Ska bygga ut till sommaren och har tänkt använda mig utav den befintliga plattan. Plattan är idag ca 25m2 och är oisolerad. Golvet är idag uppreglat på 195mm åsar med gullfiber som isolering. Ska göra en ny platta som ska formas som ett L runt den befintliga så att totalt blir utbyggnad ca 70m2. Den nya plattan ska isoleras 300mm och sedan vattenburen golvvärme. Men frågan jag har är om det räcker med 100mm isolering på den befintliga plattan och sedan lägga vattenburengolvvärme på detta? Rymmer inte mer isolering pga att jag vill få samma golvnivåer som huvudbyggnaden.

Svar från Micke

Hej Emil,

Självklart kan du bygga in din befintliga grund för din platta för tillbyggnad.
Det är ok att bygga in den rent konstruktionsmässigt/hållbarhetsmässigt.

Jag hade dock fimpat/tagit bort den befintliga plattan av flera skäl.
1) Du har vattenburen golvvärme och får mindre än 15 cm isolering vilket är under det jag ställer som krav för omvänd fuktvandring. Så tänk isåfall på att ALDRIG SLÅ AV GOLVVÄRMEN. Då du har 10 cm isolering samt att marken runtom har normal värmeavgång från golvvärmen pga rätt isolering så kan du klara dig. Komplext detta och svaret är kort att jag vet inte den exakta konsekvensen av att ha bara 10 cm just där. För säkerhetsskull kan man ha ett mekaniskt ventilerat golv om man vill vara på säkra sidan.

2) 25 kvm cellplast och betong fördyrar inte projektet så mycket. Snarare så blir monteringen, grävning runt denna mer komplex. Och att gräva bort en platta går nästan lika fort som att gräva bort marken. Bort med den är mitt förstaval.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel