Fråga från Karolina

Hej Micke,

En firma byter just nu syllar hemma hos mig.
Platta på mark från 84. De byter i köket i förebyggande syfte. Dock byter de till obehandlat trä. Bör jag be dem byta igen till stål då de redan bytt hälften? Då det blåste in under panelen har de även förlängt vindskyddet så att det spänns fast under syllen mellan syll och syllskydd. Detta känns fel och jag skulle uppskatta hjälp från dig. Kan jag skicka en bild?

Tack på förhand

Karolina

Svar från Micke

Hej Karolina,

Förvånansvärt många använder fortfarande trä syll och underlagspapp vid syllbyte vilket inte är att rekommendera.

Det är ok när man byter syll i innerväggar men inte annars om du frågar mig.
Tror inte du kan kräva tillbaka pengar osv pga detta dock. Finns få regler inom HusAMA osv som beskriver saker som detta. Man ska skydda mot fukt typ (dvs underlagspappen) är det man styr mot. Men att låta organiskt material ligga på känsliga ställen är inte att rekommendera, och frågan är förståss hur utsatt den nya syllen är. Bygger man nytt idag och vet vad man gör så kan man ju ha koll på detta på ett annat sätt och då kan trä vara bättre än i äldre hus med felaktiga konstruktioner.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS