Fråga från anonym

Hej! Undrar kring kompensationsgrundläggning. Hur beprövat är det? Hur hållbart är det? Finns det ett ”bäst före datum” på cellplasten som används? När bör man använda sig av den tekniken? Varför väljer man kompensationsgrundläggning istället för pålning? Tacksam för snabbt svag pga eventuellt husköp 🙂
Med vänlig hälsning, Emma

Svar från Micke

Hej ,

Kompensationsgrundläggning förekommer som grundläggningsmetod i områden med mark som har lägre bärighet, men där marken ändå har tillräckligt bärighet för att man gör bedömningen att man kan undvika pålning som är ett dyrare / kostsammare projekt.
Dessvärre omöjligt för mig att rådgöra detta då det är en geotekniker som behöver kopplas in. Hade dock inte oroat mig så mycket för tekniken i sig utan om tekniken är rätt för den marken. Så hur ser bärigheten i marken ut? Hur ser lasterna från huset ut? Finns det grundritningar bör du fråga mäklaren?
Får du tag på dessa handlingar kan sedan en geotekniker ge dig vägledning framåt. De jag jobbar med tar 3.000 kr för en initial diskussion om dina behov. Sen får de avgöra om de kan utifrån de givna dokumenten och diskussionen med dig rådgöra i frågan. Det vet man ju inte förrän de tar sig an ditt fall. Jag hade kanske avtalat in i köpeavtalet att geoteknikerna ger ok på husets grundkonstruktion eller nåt. Bara en tanke.
De verkar över hela Sverige (dvs de rådgör på telefon) och har sen kontakter som kan hjälpa dig, över hela södra Sverige. Dvs de som faktiskt borrar ner i marken med sina riggar har de bra kontakt med över hela Södra Sverige. Har skickat dem deras uppgifter

Lycka till med husköpet.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel