Fråga från JW

Hej!
Jag har fått en offert för tillbyggnad av villa. Villan är enplans med källare. TIllbyggnaden är i två plan också, men då tomten sluttar lite där tillbyggnaden ska stå, så blir det mer eller mindre sutteräng. Källarplanet på tillbyggnaden kommer således ha normalstora fönster (ej källarfönster vid taket alltså) och golvet hamnar endast en liten bit under marknivå. Tomten är på en sandås, så det är enkelt att gräva. Tillbyggnaden kommer vara på ca 50 kvm och väggarna på källarplanet ska muras upp (övervåningens väggar blir av trä).
Nu har jag fått en offert för grundarbetet på 750 000 kr, där följande ingår: grund, schakt, mur, puts, drängering (golvvärme ligger utanför denna offert). Jag tycker det låter väldigt mycket. Är det rimligt?

Svar från Micke

Hej JW,

Lite bakgrund om att bygga källare
Det är ju i princip ett hus på 50 kvm (utan tak) men där väggarna ska vara vattentåliga. Du får ett stomrest “vattentåligt” hus (utan tak) för 15 000 kr/m2. Men samtidigt kostar det cirka 25 000 kr/kvm att bygga vanliga hus. För en källare är kvadraten dyrare.

Prisinfo
Har skickat dig en entreprenör som du kan ta in pris för jämförelse.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel