Fråga från Peter i Gävle

Hej,
hört rykten om att stenkista nu är förbjudet enligt svensk lag,
det skall vara tvåkammarbrunn eller sluten tank??

Vad är det som gäller, får stenkista för BDT-avlopp användas idag med nuvarande lagar och regler.
Frågar eftersom en stenkista lagd 1979 för BDT-avlopp för fritidshus fortfarande används i dagsläget för ett åretruntboende. Nu har vattnet i vår dricksvattenbrunn blivit förorenat och avståndet mellan stenkistan och vår dricksvattenbrunn enligt karta är ca 15-20 meter. Vår brunn fanns innan stenkistan blev lagd.

MVH Peter.

Svar från Micke

stenkista

Att hantera historiken med din fastighet utifrån rådande lagar och regler är en sak. Om man ska bygga nytt en helt annan.
Kommunerna har blivit väldigt restriktiva av miljöskäl med avlopp och det är inte tillåtet att bygga stenkistor i avloppssyfte idag, det är jag helt säker på.

Mer jag är däremot osäker kring hantering av hur du enligt lagen måste hantera den uppkomna situationen.
Din brunn är ju förorenad så något lär du behöva göra ? Här är det faktiskt bäst att höra med din kommun vad de rekommenderar att du ska göra och om den får användas överhuvudtaget.
Rörande information från just Gävle hittade jag detta https://www.gavle.se/PageFiles/719/Information%20om%20beslut%20om%20f%C3%B6rbud%20om%20utsl%C3%A4pp%20f%C3%B6r%20enskilt%20avlopp%20version%203%200.pdf.

Meddela mig gärna hur diskussionerna med kommunen går så jag får reda på det och kan sprida informationen. Jag hade installerat ett avlopp avsett för ändamålet. Hur ser det ut där? Har ni väg fram så att en tankbil kan komma och tömma en tank exempelvis?

Lycka till med ditt problem.

Varma Hälsningar
Micke