Fråga från monica från göteborg

väggarna är 3meter 3stycken en liten utbyggnad i källare murade i förrgår kan vi återfylla imorgon,det står fortfarande under bar himmel o torkar

Svar från Micke

Hej Monica,

Bortsett från torktiden av betongen så beror det väldigt mycket på din konstruktion. Hur gjöt/murade/armerade du väggarna.

Det går säkert att återfylla redan, men jag hade tagit det säkra före det osäkra och gjutit en krönbalk alt lagt bjälklaget först. Det säkrar du hållfastheten av väggen mer än murningen i sig. Då får du något som håller emot marktrycket och stabiliserar upp hela huset. Jag har jobbat mycket med pooler där man har tryck från två håll. Dvs marktrycket och vattentrycket. Där vet jag att man vill gjuta krönbalken innan man återfyller ELLER fyller på vatten. Samma gäller för en källare. Fördelen med en källare är ju just att man ska bygga ovanpå. Då hade jag gjort det först för säkerhets skull.

Läs mer om att bygga källare här.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel