Fråga från anonym*

Hej!
Vi har ett fritidshus med krypgrund, byggt 1976. Det finns bjälkar i grunden som högst troligt är impregnerade. Det finns vit påväxt i trossbotten som är torr (död?) Vi har en avfuktare i grunden som installerades 2008. Munthers sorbtionsavfuktare HomeDry. Golvet i grunden (berg) är inplastat och ventilerna är tätade.
Pga. luktproblem i huset och att lukten sätter sig i vissa kläder och textilier, har vi tagit luftprov som visar att det finns klorfenoler och kloranisoler i inomhusluften. Huset är utbyggt 1994, så det finns en ”inre” krypgrund med ett hål som man kan krypa in genom, och en yttre krypgrund med en lucka att krypa in i utifrån. Det verkar svårt att byta ut bjälkarna. Avfuktaren står i den yttre grunden och har endast en slang för borttransport av våtluft som går ut genom yttre husgrunden. Det finns ingen torrluftskanal (spirokanal). Vi är osäkra på om den avfuktar tillräckligt i den inre husgrunden.
Har du något förslag på åtgärder och någon här i trakten som kan hjälpa oss? Behöver vi göra något omfattande eller räcker det med något enklare, tex. byte till en effektivare avfuktare?
Vi har sett annonser för något som heter Ozoneair, som tar bort dålig lukt med ozon. Är det något seriöst som kan vara till hjälp i vår situation?
Vänliga hälsningar

Svar från Micke

Hej ,

Ozonair kan nog vara absolut bra mot lukten. Och som jag förstår det så löser ozonair för delar eller hela ditt problem temporärt med påväxt mm. Men är tyvärr inte så duktig på ozonair, men har inte något ont att säga vad jag hört. Men som jag förstår det kan detta ju aldrig lösa de problem med ventilation & isolering som skapar grundproblemet, dvs fukt i krypgrunden och kanske dåliga tryckta syllar.

För avfuktningsdelen i din fråga
Har skickat dig ett bra bolag jag jobbar med kring detta ämne i dina trakter. Killen som äger firman är duktig.

Hälsa honom från mig.

För syllar
Kring problem som har med fuktiga och eller tryckta syllar och bjälklag som ofta luktar illa också så har jag skickat dig info om en firma jag har största förtroende för.

mvh
Micke
PS:
* Frågan har avanonymiserats av mig då jag bedömer den som känslig för frågeställaren.
Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel