Fråga från Eva

Hej!

På grund av sättningar har vi genomfört en statusbesiktning och fått vår dom. Den säger att husgrunden har otillräcklig bärighet för ungefär halva huskroppen (ca 100m3). Det är plintgrund i sluttning och som besiktningsmannen upplyste oss är i ”aktsamhetsområde”.

Det är ursprungligen en sommarstuga som byggts ut successivt. När vi köpte huset var det i den storlek det är idag. Största bekymret är under originaldelen av huset, där plintarna i yttervägg har börjat luta inåt. Dessutom har bjälklaget uppallats i den delen på ett provisoriskt sätt, med timmerstock eller träregel.

Hans bedömning är att ”onormalt mycket sättningar är orsakade av felaktigt utförda eller avsaknad av bärande plintar samt rörelser i marken.”

Vi vill komma i kontakt med någon lämplig entreprenör för detta typ av jobb. Jag har googlat sönder internet, men det mesta jag hittar på ”åtgärda sättningar” är olika firmor som jobbar med geopolymer, men vårt problem känns lite mer avancerat än så. Eller så får jag träff på stora firmor som Skanska och liknande som inte vänder sig till privatpersoner.
Priset är så klart en parameter, men jag är mer angelägen om att det blir riktigt gjort än att det ska vara billigt.
Har du några tips om var vi kan vända oss?

Tacksam för all hjälp!
Mvh
Eva

Svar från Micke

Hej Eva,

Tack för swish. Du har fått ett bolag som pålar. Mest i mälardalen men han är superconnectad på pålningssidan som är det du frågar efter så han kan känna till företag närmre dig.

Sen tror jag bolag som jobbar med att lyfta hus med domkraft och sånt också kan lösa problemet också.
Då stöttar man upp huset på nya plintar, korrekt byggda, men som man med domkraft temporärt avlöser och sen fäller ner på de nya plintarna. Typ.

Men det är inget jag har kontakt med tyvärr. Hittar du såna så hör av er så kan jag tipsa om dem i framtiden.

PS: Jag har pris/nöjd kund garanti för swish så är du inte nöjd med svaret så säg bara till så swishar jag tillbaka :DS

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel