Fråga från Görgen från Borås

Skall bygga ett fullisolerat attefallshus på plintar. Hälften av dom förankras i berg. Resten hamnar i jord. Räcker det att gräva ner plintar där till 1meters djup? Plus att gräva bort matjord ner till 5o cm sedsn lägga duk o makadam? Plintar kommer sticka upp 20cm sedan bjälklag

Svar från Micke

Hej Görgen ,

hej

För vanliga grunder behöver man gräva till ett så kallat grundläggningsdjup. Detta är en funktion av massa komplexa parametrar såsom
– tjäldjup i ditt område
– typ av mark
– golvvärme
– tjälisolering
– husets yta
mm

Dessa parametrar beror i huvudsak på att huset värmer upp marken litegrann, tillräckligt för att störa tjälen betydligt och grundläggningsdjupet blir kring en halvmeter runt om i sverige, lite mer i norr.

Marken under Plintgrunder värms INTE upp så där är grundläggningsdjupet för en plint samma som tjäldjupet.
Du behöver således gräva ner till tjälfritt djup
Se artikel här om tjäldjup i sverige (tjälkartan) om du vill vara helt säker. Du väljer själv ambitionsnivå, du ska bygga ett attefallshus och lasterna är därmed lägre och konsekvenserna från tjälskador mindre således.

Detta är anledningen till att jag rekommenderar plintar för hus på berg, annars krypgrund eller platta. Markarbetet är betydande för en plintgrund om man vill vara säker.

mvh Micke

Fick du hjälp av denna artikel