Attefallshus på markskruv

Fråga från P-O från Umeå

Hej, vore det möjligt/lämpligt att bygga vårt Attefallshus på markskruvsgrund ist för att gjuta en betong sula?
Tanken är att den skall vara vinter beboelig med VA indraget.
Motiverar pris skillnaden en sula?
Vh P-O

Svar från Micke

Hej P-O,
Mitt korta svar är JA och JA.

JA – Du kan bygga ditt attefallshus på markskruv. Jag är ett stor beundrare av markskruv och inte minst SlutaGräv.
JA – Min absoluta åsikt är att det motiverar skillnaden att göra en ”riktig grund”. Attefallshuset ska stå i 100 år och att bygga ett hus 2016 som inte har en isolerad grund känns fel för mig.

Jag har också skrivit en artikel om hur du ska tänka när man väljer grund för attefallshus. Se artikel om Attefallsgrunden här.

Min lite längre slutsats är:
Ska man bygga ett året runt hus hade jag byggt det med en isolerad grund. Utan extra isolerad trossbotten så tycker jag inte att varken plint eller markskruv är en isolerad grundlösning. Observera att jag älskar markskruv – men inte till att bygga hus. För altaner, staket, busskurer mm mm så är det en grym produkt. Den ersätter betongplinten och förenklar dessa projekt enormt. Min min fråga till mig själv är. Om jag hade jag byggt ett Attefallshus. Hade jag då byggt det med markskruv eller betongplint. Svaret är, Nej. Men om huset ligger på berg är det annorlunda. Då blir alternativ kostnaden enorm pga sprängning, men där går markskruven bort givetvis.

Man måste till slut gå till sig själv och fråga om man vill ha ett hus på ”plintar” eller hus på en grund. Förutom att plintgrunden har stora nackdelar med tjäle (man behöver gräva mycket djupt för att undvika tjäle med plintgrunden eftersom huset inte värmer upp marken alls) så får man sämre isolerat hus. Känns som sagt fel 2016 att bygga dåligt isolerade hus.

Betongplatta och även moderna krypgrunder (slipper betongbilen) är rejäla isolerade grunder för mig. Jag hade gått på någon av dessa två.

Se dessa artiklar för plattan respektive krypgrunden.

Vänliga Hälsningar
Micke

Fick du hjälp av denna artikel