Fråga från Karin

Hej, jag vill bygga till ett hus från 40-talet med en tillbyggnad på ca 40 kvm. Huset står på berg och marken är inte jämn där tillbyggnaden ska vara. på ena sidan av tillbyggnaden är det marknivå och på den andra sidan är det ca 1,2 m till mark. Dessutom ligger platsen för tillbyggnaden på en höjd bakom huset och har inte bilväg hela vägen upp. Vad bör jag välja för grund? Kan jag välja platta på mark? Går det att bygga upp marken så att det blir ett jämnt underlag för platta på mark? Är det bättre att ha en annan typ av grund vid dessa förutsättningar?

Svar från Micke

Hej Karin,

Detta är en vanlig men också väldigt bra fråga.
Jag tycker du har flera grunder att välja på. De går bra, men kan kosta olika såklart

1) Plintgrunden. Jag ogillar plintgrunden egentligen, men under dina förhållanden så är den faktiskt ett bra kostnadseffektivt alternativ. Då har man ofta bra berg i dagen att bygga på. Berget blir en bra undergrund som gör att sättningar inte förekommer vilket är mycket vanligt problem när man bygger med plintar. Du behöver då inte heller gräva, schakta osv.

2) Terassera upp med makadam och bygg platta. Det genomför man ofta med sk L-stöd som stödkonstruktion.

Detta är dyrare men ger också en bra grund. Betongplattan är liksom standard idag o behöver ingen förklaring.
Behöver du hjälp med ditt projekt så kan jag hitta en entreprenör nära dig

Lycka till nu
mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel