Fråga från Niklas från Östersund

Hej
Jag har bilat ut det gamla golvet i min källare och grävt ur. på grund av dränrören på utsidan kan jag nu inte gräva mer.
Källarens ytterväggar står på den gamla plattan. vilket går att jag inte kan bila bort ända mot väggarna. dessa rester av gammalt golv dikterar det nya golvets höjd.
Nu har jag mellan 20-30 cm att röra mig med.

Jag vill ha vattenburen golvvärme ingjutet!

Vad ska jag välja för material och hur tjockt?

Till exempel
5cm singel
10cm isolering
10cm betong

Alternativ 2
5cm singel
20cm lättbetong

Alternativ 3
5cm singel
10cm isolering
10cm lättbetong

Svar från Micke

Hej Niklas,

Egentligen är det den isolerande effekten jag tittar på i detta fallet snarare än vilken typ av betong. Jag vill tydligt ha enkel isolering (cellplast) snarare än exempelvis dyrare alternativ. Därmed går alternativ 2 bort för mig eftersom lättbetong inte i närheten isolerar som cellplast exempelvis. Med enbart 10 cm betong eller lättbetong (ska svara på vilket sen) så anser jag att du behöver mekaniskt ventilerat golv för att undvika fuktproblem i källaren. Dessa golv behöver i sig inte bygga så mycket.

Ska se om jag kan få fatt i bra experter som kan ge råd kring lättbetong eller betong. Återkommer där.

Tänk också (som du nämner) att när man gräver neråt så måste man ha koll på höjden på husets dränering. Annars kan vattnet nästan forsa in i källaren. Jag gillar att du har singel också så du lyfter upp isoleringen och har ett dränerande material underst. Man brukar säga 10 cm dränerande material men så är det. Inget är perfekt och jag antar att du inte har något dränerande material idag?

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com.
:DS