Fråga från Karin från Uppsala

Hej Micke!
Jag har lusläst din sajt i flera omgångar i samband med renovering av mitt betonghus, tegelvilla från 1961. Tack för en bra sajt!

Vi har beställt ett uterum från Willab garden, vår/höst+ som i sig väger endel. Dessutom hade vi tänkt att gjuta en platta intill huset, som har källare. Min bror som är civilingenjör (ej byggingenjör) frågade om vi tänkt på den belastningen som blir extra mot källarväggen. Vi har en byggfirma som ska hjälpa oss med gjutningen och montering av uterum som det ser ut, de har inte sagt något om att det behövs något extra underarbete pga källaren. Vi har kommit en bit, grävt ur ca 25 cm och fyllt med makadam som är paddat. Det är totalt sett ca 15 cm lägre marknivå nu på 15 kvm av ytan (som tidigare låg högre och fungerade som en platå för en trall).
Bör man kompensera för denna tyngd på något sätt? Jag läste till exempel om det här med kompensationsgrundläggning, att lägga flera extra lager cellplast för att kompensera för tyngden från betongen. 19 kvm i ett hörn kommer det bli, tänkt 10 cm tjocklek. Behöver man tänka på detta?
Är det värt att låta en byggingenjör räkna på detta? Vill kunna sova gott om natten även efter betonggjutningen.

Med vänliga hälsningar Karin Gidén

Svar från Micke

Hej Karin!

Jo. Beror på litegrann. Hur är källarväggen konstruerad. Dvs finns det en innervägg som stöttar upp inne i källaren in mot den yttre källarväggen. Då kommer det att hjälpa. Annars ska man gräva ur lika mycket mark (viktmässigt) som tillbyggnaden kommer väga och ersätta detta med cellplast.

Det är samma princip på det sättet som kompensationsgrundläggning.
Läs mer om att gjuta platta för växthus här.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel