Fråga från Malin

Hejsan Micke!
Jag och min sambo letar hus, och har igår tittat på ett hus som tyvärr är enstegstätat, och är byggt på betongplatta med ingjutna värmeslingor. Är nyfiken på din erfarenhet av den sortens grund? Bra eller dåligt? Risker/fördelar?
Tacksam för all hjälp och information!
Hälsningar,
Malin Ericsson

Svar från Micke

Hej Malin

När byggdes huset? Att ha golvvärme i en betongplatta kräver isolering under. Annars kan man få problem. DEt var vanligt på hus från 60/70 talet och tidigt 80-tal. Där grundlade man utan isolering under betongen vilket skapat mycket problem med syllar mm.

Mig veterligen så har väldigt få, om äns någon klagat på golvvärmen under mina 10 år om grunden var från typ sent 80tal/90-talet och framåt. Dvs att golvvärmen inte fungerar i platta på mark är ovanligt om det är en modern grund.
Om det är stora problem med golvvärmen i en platta på mark så märks det ganska omgående. Och det finns protokoll från när golvvärmen provtrycks. Fråga om dessa protokoll finns från säljaren så kan du nog utesluta att golvvärmen ska vara ett problem.

Vill du ha en besiktningsman så hen kan svara på ett bra sätt så säg till. De är mer bekanta med vilka problem som finns i befintliga hus.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel