Fråga från Robert från Uppsala

Hej
Konstruktionstypen är vad jag förstår en riskkonstruktion. Det är installerat en undertrycksventilation. Troligen är det ingjutna reglar och då är det väl bara en tidsfråga ? Vad göra? Ingen dålig luft är noterad. Huset byggt -79.

Svar från Micke

Hej Robert,

Det är ju liksom aldrig fel att riva bort ingjutna reglar, om det går. En EW grund/ew element är det dock inte alltid så enkelt.

Ingjutna reglar behöver inte vara ett akut problem om konstruktionen hålls torr. Där är (undertrycks-) ventilerade golv vanliga.
Konstruktioner som reglats upp med en konstruktion bestående av organiska material kan också vara problematiska även om de ventileras om t.ex. betongplattan är mycket blöt tidvis eller ofta. Men ventilationen i sig är ju bra men valet av konstruktion är enligt mig synd om det består av organiskt material.

Men ett bra undertrycksventilerat golv utan organiskt material har jag inte hört ska vara några problem. Då hålls betongplattan torr och fin (och då även de ingjutna reglarna). Så kolla hur ditt golv konstruerats.

Och ibland kan ventilationen stängas av om t.ex. en fläkt går sönder. Det är dåligt men ett ventilerat golv ska servas regelbundet och bör således inte stå still särskilt länge.
Jag skickar de jag jobbar så de kan göra en bedömning om din situation, har du ett problem eller inte.
mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel