Fråga från anonym

Jag tittade på ritningen över tjälldens pool och blev lite förvånad över dels armeringen (som är 6×150) och att det inte är halvmeters block mellan pool och teknik med tanke på att där inte är något mottryck. Hur ska jag tänka kring armeringsnätet – räcker 6×150 nät? Vissa pratar om grövre armeringsnät.

Svar från Micke

Hej ,

Vilket armeringsnät ska du ha beror på vilken finish du vill ha på betongplattan. Ju grövre armering desto mindre risk för sprickbildning.
Ju grövre armeringsnät desto dyrare. Och Tjällden har gjort bedömningen att 6×150 är rätt nivå.
Nu har Tjällden en matta i botten som ska jämna ut detta. Men är man orolig så glättar man poolen, men sprickbildningen blir mindre vid 6×150 (eller ännu grövre) än exempelvis 5×150. Men det beror också på vilken typ av betong man använder. Mer kvalitativ betong som jag förstår det kräver mer grövre armering (vct talet påverkar mao).

Vissa pooltillverkare har ingen betongplatta alls, så man får det man betalar för. Vissa vill ha bästa bästa av allt och då kan man ju överarmera lite, om priset inte är så viktigt. Men även miljön bör spela in menar jag. Där har ju Tjällden tycker jag försökt ersätta betong med isolering.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel