Fråga från Anna

Hej! Vi planera att inreda en del av källaren som ursprungligen är ett garage. Utrymmet ligger i princip helt över mark och enda ytterväggen är över mark, så förutsättningarna känns ok. Husgrunden är betongplatta på mark. Huset byggt 1940. Takhöjden är nu 2,27 och vi funderar på om det är värt att bila upp golv för att om möjligt få ytterligare 10 cm takhöjd. Och går det ens att ”bara” bila och gräva bort del av det gjutna golvet eller måste man ta allt och gjuta ny? Vi vill gärna att sluttakhöjden ska vara 2,30, men tänker också att 2,20 räcker i värsta fall. Vilka risker finns med att bila upp? Och tycker du att det är onödigt att påverka husets grundkonstruktion för ändamålet?
Väldigt tacksam för din åsikt!

Svar från Micke

Hej Anna,

Man kan absolut bila upp, men ett rätt stort projekt är det ju. Blir dammigt och så invändigt. Lite läskigt också med att dra upp golvet men för de flesta husen går det bra (har inte hört något hus som inte går bra om man är försiktig).

En enklare lösning är att lägga ett mekaniskt ventilerat golv. Bygger någon cm totalt exl golv.

När det kommer till ventgolv har jag valt ut en partner som jag trivs bra med. Skickat dig deras kontaktuppgifter.
De har entreprenörer i Sävedalen mig veterligen.
Skicka gärna en ritning över ditt hus till dem så kan de kika på ditt projekt och ge dig pris mm.
Hoppas du finner Jape lika tillmötesgående som jag och hälsa Pierre att du varit i kontakt med mig så tror jag du kommer få en extra bra service.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel