Fråga från Tommy

Hej,
Vi ska bygga ett fritidshus på 60 kvm och har inte kommit till beslut om grundläggning.Jag har varit inställd på hybridgrund medans markentreprenören rekommenderar platta på mark och byggaren förespråkar krypgrund… Nu läste jag om självbyggarplattan och blev nyfiken. Men fattar jag rätt att det behövs ett bärande golvbjälklag på den tunna plattan? Vad är då fördelen mot en hybridgrund?
Några synpunkter i övrigt på vad vi ska välja? Vi ska inte ha golvvärme och det blir lösvirke. Kostnaden är en tungt vägande faktor. Är hyggligt händig och kan tänka mig göra enklare arbete själv.

Svar från Micke

Hej Tommy,

Nej – hybridgrunden behöver ett platsbyggt bjälklag men balkgrunden/självbyggargrunden behöver det inte då man gjuter en platta inne mellan balkarna.

Med platsbyggt bjälklag menas att man bygger ett bjälklag på plats och därmed kan man hantera rördragningar mm på ett bra sätt. Det är hybridgrundens negativa sida jämfört med krypgrunden. Där kan man dra avlopp och vattenrör i grunden.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel