Fråga från Henry från Lysekil

Hej Mikael

Hur är det att ha två olika typer av husgrunder? Jag vill bygga ett suttrränghus där större delen 2/3 av huset skall vara på plint, och 1/3 vill jag gjuta en platta och mura en källare. Allt underlag är röd granit. Är det risk att plattan som källaren står på sätter sig något? Och gör så att hela huset sätter sig?

Svar från Micke

Hej Henry,

Det är rätt komplext och du bör anlita en konstruktör (jag har tillgång till flera om du behöver). Problemet med konstruktörer är att de ofta inte kan grundkonstruktion.

Men ur ett grundperspektiv:
Med en god grundkonstruktion där du har koll på både markens bärighet och husets laster så ska det inte vara några problem för grunden. Jag gillar att tänka på det som att det är två hus med egna husgrunder nästan. Båda husen ska således vara ”fribärande” och inte lasta för mycket på varandra. Det är ok att limträbalkar och liknande går in över de olika huskropparna men försök att verkligen ta ner lasterna i huset på ett sätt som gör att du tar lasterna separat och inte huskropparna hänger för mycket på varandra.

Har lärt mig detta från Leif Tjällden AB när jag diskuterat tillbyggnader med dem. Det fungerar på samma sätt som jag beskrivit ovan. Men slå dem gärna en pling om du vill prata med en riktig expert. De har också byggare i din närhet vet jag.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS