Fråga från Thomas från Höganäs

Vill bygga ett fritidshus på 80kvm i ett litet skogsparti jag äger. Var och grävde ett hål och 30cm ner var det vatten. Lergjord. Kan lägga huset på en annan plats som ligger högre upp men då får huset ett tråkigare läge. Det finns inget berg under att påla mot utan det är omgivet av skånsk åkermark och en mosse bredvid. Nu i januari efter snösmältning är det som våtast i markerna.
Vad tycker du Micke? Går det att bygga där till en rimlig kostnad eller bör jag välja att flytta byggnationen till en högre, torrare plats 500m bort?
Mvh Thomas

Svar från Micke

Hej Thomas ,

Det kommer bli dyrare, både under tiden du bor där och under tiden du bygger att förlägga huset där du har högt grundvatten.

Under tiden du bygger kommer du behöva grundvattensänka vilket kan bli dyrt. Speciellt om projektet drar ut på tiden.
Sedan under tiden du bor där behöver du pumpa konstant för att få bort vattnet så den inte ligger mot grunden vilket är en ”no no”. Sedan har du ju stor risk för översvämningar när grundvattnet stiger under vissa tider.

Med det sagt – jag vet många hus som ligger nära grundvattengränsen i höjdled – och det fungerar utmärkt att bo där.

Så det blir för dig att värdera ditt läge på tomten mot risk & underhåll samt långsiktiga kostnader för el att pumpa vatten.

Hoppas det svarade på din fråga

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel