Fråga från Magnus från Säffle

Jag funderar på hur stor dimension på borr man ska ha om man borrar hål i berg för att slå ner armeringsjärnen i för att sen gjuta plint. Och behöver man gjuta en sula även om man gör på detta vis?

Svar från Micke

Hej Magnus,

Om vi börjar med första frågan som är hur gjort i berget ska du fixera dina betongplintar så skulle jag säga att
15cm är lagom. Så 15cm ner i berget förankrar du och borrar hålen om du nu väljer att borra hål.

Betongen är tillräcklig stark – för plintar är armering viktig för höga plintar

När det kommer till att behöva ha armering överhuvudtaget så skulle jag säga att betong är ju ett otroligt starkt material när det kommer till tryckhållfasthet. När det kommer till att ställa någonting ovanpå betongplintar i det här fallet, så med den diametern då på 20-25cm så skulle jag säga att du kan lasta oerhört stora laster på en sån plint. En bra bit över 10 ton. Plinten behöver egentligen på grund av tryckhållfastheten inte armeras.

Armeringen ger fysisk förankring i berget

Jag tycker dock att man ska armera ändå, dels så ska du ju förankra med någonting i berget och då är det ganska lämpligt att förankra med armeringen.

Men också så att armeringen sticker upp ur berget, så att du får en fysisk förankring så att huset inte glider ut med berget eller betongplinten på något sätt kan skjuvas. Det är ju böjmomenten och skjuvkrafterna som betong är dålig på att ta upp. Det vill säga hållfasthet i sidled i det här fallet. Armeringen är ju mer till för den typ av laster att fördela ut så att betongplintarna inte bara spricker. Det här är en billig försäkring såklart, men egentligen så är det ju faktiskt lite överkurs. Ju längre plinten är desto mer krafter behöver armeringen ta upp.
Armeringen behövs alltså mer vid långa plintar.

Hur många armeringsjärn behövs?

Om du vill ha en enkel armering så behöver du 12mm tjock armering. Om du vill ha en grövre förankring
så kan du istället för att använda en armering ta upp mot tre stycken armeringsjärn för en lite tjockare plint. När du sen ska fästa armeringen i berget så har du två olika val. Antingen så kan du använda såkallad ankarmassa eller så använder du betong.
Om man då vill vara riktigt säker på att man har förankrat armeringen på rätt sätt i berget så kan man använda något som kallas för expanderbruk. Men vanlig cementpasta (betong) räcker. Det som är bra med att fixera järnet med expanderbruk är att man undviker korrosion eller rost på armeringsjärnet.

Vänliga Hälsningar
Micke

Fick du hjälp av denna artikel