Fråga från Kristoffer från Gråbo Lerums Kommun

Hej Micke,

Vågar jag bygga efter Geoteknisk undersökning och på det viset inte påla för plattan? pålning nämns aldrig här utan det är bara jag som blev lite skraj när jag hörde markarbetarna prata om flytande grund/platta.

Jag försöker att bifoga den geotekniska undersökning.

Om inte den bifogade filen kom med kanske jag kan maila den direkt till dig om jag får din mail?

Trevlig Midsommar!

Svar från Micke om Bygga enligt Geoteknisk undersökning?

Tack för frågan Kristoffer.

Se svar nedan men missa inte min artikel om geotekniska undersökningar.

Generellt kan du luta dig på rekommendationen i en geoteknisk undersökning. Det viktigaste är att marken tål att byggas på i form av det medgivna tillåtna marktrycket. Om den geotekniska undersökningen är luddig så ska du försöka få det klargjort vad deras rekommendation är. Oftast finns det en rekommendation om grundläggning och bebyggelse. Där bör det framgå om du behöver utföra en kompensationsgrundläggning eller pålad grundläggning.

Riktlinjer kring vad marken tål är att det tillåtna marktrycket helst ska ligga över 50KN . Detta är vad exempelvis löst lagrad sand klarar ungefär.

Det man menar med en flytande grund/platta är troligen en kompensationsgrundläggning. Och ofta står det mellan kompensationsgrundläggning och pålad husgrund.

Jag kommer kolla på din undersökning när jag får den på mail och återkommer sedan här med specifik information när jag har tagit del av den.

Trevlig Midsommar!
Hälsningar Micke

Fick du hjälp av denna artikel