Fråga från Magnus

Hej, köpt en sommarstuga (ca 35m2) som har en öppen plintgrund (marken runt om är åker och sjö. Huset har stått som den är idag ca 40-50år. Vi tänker nu göra en utbyggnad (extra 40m2). Vår tanke är att göra grunden till den nya utbyggnaden så enkel och billig som möjligt. Dvs tanken är att använda även öppen plintgrund som byggsätt. Vi kommer att installera både vatten och avlopp för även vinterbruk, där tanken är att frostisolera ledningarna från huset till marken där dom ska grävas ner ca 1,5m djup (frostfritt). Skulle ni rekommendera att använda en annan grund konstruktion?

Svar från Micke

Hej Magnus ,

Så länge man följer rekommendationerna för plintgrunder är jag helt ok med plintgrunden

I korta drag om de viktigaste åtgärderna
1) Minst 20 cm utrymme under huset för fri ventilation
2) Plintar ska ner till frostfritt djup (gäller alla typer av husgrunder som inte värmer marken – t.ex. gäller det även för kalla garage med betongplatta också mm)
3) Plintgroparna ska om möjligt dräneras ifall risk för ansamling av vatten finns.
4) Ta bort översta lagret jord under huset och ersätt med t.ex makadam och lägg en plastduk för att minska markfukten under huset.

Problemet med plintgrunder är dock flerfaldigat
1) Mycket få bygger som jag skriver ovan. Folk slarvar och då får man risk för problem såsom fukt och sättningar.
2) Bygger man som jag säger ovan är det liksom nästan enklare att göra markarbetet ordentligt och gå på en platta, hybrid eller krypgrund (inne eller uteluft)
3) Kommuner har börjat slå ner på plintgrunden som en fuktsäker grund. Se detta klipp (start 16 min in) för hur branschen resonerar. Säger en del hur komplext grunder är ( betänk att det är Rise som säger detta, inte jag).

Hoppas det hjälpte dig med dina frågor.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel