Fråga från Jonathan från Stockholm

Hej

Jag har en tomt med ganska stor sluttning. Huset kommer ligga mitt i sluttningen. Det är inga synliga berg, bara lite sten som jag inte tror blir några problem.

Hur tycker du att jag ska bygga. Med krypgrund, platta på mark eller en plintlösning.

tack på förhand

Svar från Micke om grund för sutteränghus

Hej Jonathan,

Det finns några punkter som du kan tänka på när du ska välja grundlösning för ditt sutteränghus.

1) Grund för sutteränghus
Genom att ha terassering av tomten får du möjlighet gjuta din grund på ett normalt sätt. För ett sutteränghus kan man välja att ha fler än en betongplatta. Många väljer att ha en betongplatta men du kan också välja att följa med tomten och gjuta flera betongplattor i terrasseringarna. Det som talar för betongplatta i sutteränghus är att ventileringen av krypgrunden blir svårare att få till för sutteränghus.

2) Åretrunt standard eller inte?
Det låter som att du kommer bygga ett åretrunthus. Dvs fritidshuset ligger i Stockholm och du bor troligen i närheten vilket gör att du kommer vilja vara där även när det är kallt. Det låter som att du kommer bygga ett åretrunthus vilket jag tycker talar emot en plintlösning.

3) Hustillverkare eller platsbyggt/arkitektritat?
Hustillverkaren sätter stora begränsningar för vilken grundtyp du kan använda. Eftersom du frågar antar jag att du själv kan välja. Det som spelar roll är om du har ett bärande bjälklag som ditt hus kommer ut på direkt (från fabrik) eller om ditt hus byggs på en betongplatta. Betongplatta är det vanligaste.

4) Uppvärmningslösning?
Om du ska ha vattenburen golvvärme så talar det för platta på mark.
Hoppas det gav dig lite inblick i hur jag tänker kring val av grund.

Hälsningar Micke