Fråga från Anders från Borås

Behövs Geoundersökning när min stuga ska rivas och jag bygger nytt hus på platsen?
Den ska byggas på en krypgrund

Svar från Micke

Hej Anders,

Finns olika anledningar till att göra en markundersökning.

  • Kommunen ställer sådana krav
  • Du vill själv säkerställa att marken är god – t.ex. för att du har haft problem med sättningar i ditt nuvarande hus?

Frågar du en markentreprenör så säger de att du ska ändå gräva bort matjord för grunden. För en krypgrund så gräver du med en grävskopa brett ner till schaktdjupet (all matjord bort). Om du då gräver så ser man ofta hur marken ser ut när man börjat gräva. Man får då en bättre känsla än om man behöver göra en markundersökning eller inte för din krypgrund. Dvs du får rätt bra svar om du har bra markförhållanden eller inte för din grund. Då kan du behöva påla och isåfall ställer det specifika krav på grundens konstruktion.

Vilken krypgrund funderar du på? Jag samarbetar ju med Tjällden AB som säljer krypgrunder men även självbyggargrunden som bekant. Bara höra av dig om du vill diskutera det isåfall.

Vill du ha kontakt med markundersökningsfirma (tar cirka 20 000 kr för undersökningen sist jag kollade) som jobbar med privata kunder så har du en firma som jag skickat till dig.

Lycka till nu.

Med Vänlig Hälsning
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel