Fråga från Mattias från Värmdö utanför Stockholm

Hej,
Ska bygga hus på en sluttande bergstomt. Går det ens att bygga platta, eller är det krypgrund som gäller? Skall anlita en arkitekt snart, men vill gärna bygga i etage nerifrån och upp. Tillfartsvägen går längst ner på tomten, där man i Nordvästläge vill ha en platta på mark för Dubbelgarage, men i stigande fortsättningen av huset kan jag tänka mig att det måste bli krypgrund… Alt. Plintgrund med tjock isolering. Var håller ni hus? Kan ni komma ut och titta någon dag, eller sitter ni i en annan del av landet?
Mvh,
Mattias

Svar från Micke

Hej Mattias,

Vad som är lämpligast beror på hur tomten ser ut. För att det ska passa med platta på mark ska det vara möjligt att skapa några plana nivåer som man sätter grunder på. I ditt fall låter det då som att du blir tvungen att spränga vilket kostar en del.

Är det många olika höjder kan det passa att mura upp en krypgrund alternativt bygga huset med plintar. Plintar är en relativt prisvärd lösning ifall du tycker att det ser ok ut utseendemässigt. Utseendet beror lite på designen på huset ifall det fungerar utseende mässigt med plintar. Har du t.ex. trädäck runt huset syns inte grunden så mycket.

Här har du en artikel som handlar om att bygga på berg.

Ett alternativ till att snygga till en plintgrund är att använda så kallade sockelelement. Mede dessa skapar du en snygg sockel som höjer intrycket på valda delar av huset.

Vi är ingen grundleverantör utan bara en informationssida. Jag kan dock skicka namn på någon grundläggare i ditt område ifall du vill som du kan kontakta för pris.

Kontakta mig isåfall här.

Ha en bra fortsättning på dagen
Micke