Fråga från anonym från Stockholm

Hej,

Jag vill gjuta en platta på mark på en ca55 m2.
Ska gjuta det emot befintligt hus som har en källare.
Är detta lösligt med laster osv?
Huset är från 1965 och har betonghålsten i källargrunden. Det är 6 meter brett och har en bärande vägg i mitten som jag tycker borde ta emot en del tyngder från plattan. Förstår att man absolut inte får gjuta fast plattan i befintlig källarvägg utan att man lägger en frigolit emellan.

Men tänkte ändå höra med några proffs innan jag går vidare.
Måste jag kontakta en konstruktör om detta, eller har ni tips, råd och kunskap om detta?

Tacksam för svar.

Svar från Micke

Hej ,

Det kan bli ett ökat tryck på källarväggen. Det beror lite på kvaliten på väggen ifall det blir någon risk att den trycks in. Vill man lägga in en säkerhet mot att inte trycka in väggen så kan du byta ut jord mot cellplast några extra dm på sträckan som är mot det befintliga huset. Så istället för att lägga 300 mm cellplast där kan du lägga t ex 600 mm cellplast på en bred på exempelvis 1000 mm. Då ersätter du jord som har en vikt på ca 1800 kg/m3 med cellplast som har en vikt på 30 kg/m3. Betong väger 2400 kg/m3. Så lägger du 200 mm cellplast extra har du kompenserat för betongplattan. (lite grovt räknat). Det blir lite som en kompensationsgrundläggning.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel