Fråga från Johan från Mölndal

Hej,
Vi ska bygga en tillbyggnad 1 1/2 plan med krypgrund på lera. Byggytan blir ca. 60 m2 Marken i villaområdet, med 100-tals hus består av flera hundra meter lera. Det går exempelvis inte att borra för bergvärme eftersom lerlagret är för djupt. Det befintliga delen av huset är byggt 1921 med en betongplatta, men vi bestämde oss för att bygga tillbyggnaden med en krypgrund. Vi ska börja gräva i slutet av juli, men nu börjar jag bli orolig och undrar om vi kommer få framtida problem – stora sättningar, eller annat. Kan vi på ett säkert sätt bygga en krypgrund på lera?
Bör jag få hjälp med en geotekniskt undersökning och var hittar jag det?
Den KA som vi anlitat och som vi konsulterat för k-ritningar och råd, skulle bestigliga marken efter grävning och fatta beslut och ge klartecken för grunden förklarar nu att han troligtvis kommer vara på semester och inte kommer kunna besiktiga på plats, så som vi tidigare planerat. Detta är orsaken till att vi nu börjar bli oroliga och undrar om vi borde söka mer råd/hjälp.

Mvh,
Johan

Svar från Micke

Hej Johan ,

Kul att du hittat till mig och frågar mig om råd. När det kommer till krypgrunder sen – missa inte denna uteluftsventilerade krypgrund.

För tillbyggnader passar ofta krypgrunder bra.

Har sedan skickat dig kontaktuppgifter till markundersökningsföretag/geotekniska konsulter som förhoppningsvis kan hjälpa dig framåt i processen. De har kontor i Göteborg!
De tar 3.000 kr för en initial diskussion om dina behov. Sedan om du behöver en markundersökning tillkommer det sen. De är prisvärda vet jag men priset på en markundersökning varierar kraftigt beroende på fastighet. Men de ligger bra till prismässigt när jag gjorde prisjämförelse men exakt pris får du be dem om.

Så anmäl intresse för denna tjänst via länken jag skickat dig. Kostar inget att anmäla intresse. Ska man sen anlita dem kostar det en slant i första skedet och behövs en markundersökning drar denna lilla summa av på markundersökningskostnaden då viss del redan gjorts i den initiala dialogen.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel