Fråga från Sven

Hej
Jag hjälper min son med hans första husköp. Vi fick precis besiktningsprotokollet som säger följande: Ett 5×4 cm provhål sågades upp i nederkant av ytterväggen åt norr i matplatsen. Syllen är rötskyddsbehandlad och en karaktäristisk lukt av grön Cuprinol känns från syllen. Ett 5×4 cm provhål sågades upp i nederkant av innerväggen mot köket i matplatsen. Syllen är obehandlat virke. Fuktspärr finns inte under syllen. Fuktkvoten mättes i syllen till mellan 11-12 %. Slut citat.
Hur allvarligt är detta?Fasaden är i mycket dåligt skick. Är det lämpligt att byta syll samtidigt? Hur mycket skulle ett byte kosta ungefär? Huset är ca 8*12,5 m.

Svar från Micke

Hej Sven ,

JA – du bör sammanfattningsvis åtminstone ta höjd för att byta syllen på huset om det innehåller cuprinol i syllarna. Men var medveten om att forskarna och studierna inte är helt enliga i ämnet (se länken i artikeln jag länkar till ovan).
Jag sätter dig i kontakt med firma nära dig som kan ge pris på syllbyte.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel