Fråga från Victoria

Hej! Vi funderar på att köpa ett radhus byggt 1968 som har krypgrund med betongbjälklag. Vid besiktning uppmättes kritisk fuktkvot för rötsvampstillväxt i krypgrunden. Mikrobiell påväxt noterades på marken samt förhöjda fuktvärden uppmättes i väggkonstruktionen intill betongbjälklag.
Åtgärdsförslag är att fuktskadat material i nedre delar av väggar avlägsnas. Eventuellt övrigt förekommande konstruktioner med organiskt material i kontakt med betongbjälklag eller grundmurar avlägsnas eller byggs om så att en fuktspärr mellan konstruktioner och betongbjälklag/grundmur finns. Noggrann rengöring av frilagda ytor utförs. Väggar återställs med en fuktsäker konstruktion. Nu till min fråga för detta låter som rena grekiskan för mig.

Innebär detta att vi måste riva ut hela bjälklaget + golvkonstruktionen för att byta ut syllen som är fuktskadad/mögelangripen och vad kan kostnaden för en så här stor renovering bli?

Tack på förhand/Victoria

Svar från Micke

Hej Victoria ,

Det du behöver byta ut är det material som tagit skada såsom att byta ut syllarna. Ibland behöver man riva mer då man ser bättre när man väl börjar riva i det. Och eventuellt byter man även tryckimpregnerat (farligt) organiskt material.
Så svårt för mig att avgöra. Sätter dig i kontakt med person som kan ge mellan tummen och pekfingret indikation på vad det kan kosta.

Sedan behöver man ju åtgärda krypgrunden också (så inte problem uppstår igen). Enklast i ditt fall kan vara att gjuta igen den.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS