Fråga från Anonym

Hej!
Vi är nyinflyttade i ett hus i Norrköping och har upptäckt en fuktfläck, lokalt bredvid murstocken i källaren. Då avloppen löper där misstänktes detta och rören filmades. Firman som filmade såg inga tydliga tecken på ”hål” på avloppet dock var det slitet. Vidare upptäcktes vad man trodde var ett dräner eller dagvatten rör till avloppsstammen.

Vi är dock inte säkra på att fukten kommer därifrån. Det finns även tecken på fukt i sulor centralt i källare, troligtvis kapillär uppsugning.

Vet inte hur golvet i källare är gjutet men överst verkar det ligga ett lager flytspackel och i anslutning till sulan syns möjligtvis någon typ av duk?

Huset är ett parhus från 1920 och står på en källare med sulor. Källaren är sedan tidigare troligtvis utgrävd och gamla ritningar antyder att sulan inte står så mycket längre ner än det gjutna källargolvet. Golvet är torrt bortsett ifrån just runt delar av murstocken.

Huset står på lera och man har troligtvis haft en del problem med sättningar i området, iaf i relativ närtid.

Vi hade väl tänkt att byta hela avloppsstammen från murstocken ut till gatan (Ut- och invändigt). Jag är dock orolig för att grävarbete runt sula och murstock kan ge problem.

Det finns tecken på sättningar fortfarande med mindre sprickor i källarmuren.

Jag skulle vilja få råd kring hur man ska gå till väga med ett eventuellt stambyte och samtidigt undvika mer sättningar. Vidare vill jag väl försöka minska eventuella kapillär uppsugning i golv och sula om detta är möjligt?

Har du några förslag på företag med erfarenheter från liknande jobb i Norrköping?

Mvh

Svar från Micke

Hej Anonym ,

Hade provat diskutera med en konstruktör.

Har skickat info för en bra kontakt. Inte säker på att han kan hjälpa dig, men det kan vara värt ett försök

Möjligen kan också nåt bolag (har inga såna kontakter ) som byter/renoverar mycket avlopp inne i hus kanske har erfarenhet. Såna dvs bolag som byter oljefilter, avlopp, relining mm .

De kanske har någon värdefull erfarenhet jag tyvärr inte har

Såg också att du sa att det är fuktigt kring murstocken. Det är mycket vanligt då dessa ligger an mot marken av lasterna och då suger dessa mer också. Förut använde man lite ”dränera utan gräva” metoder för dessa murstockar som tog bort den sugande förmågan i betongen. Men de bolag som jobbade med detta gick i konkurs mig veterligen.

Med vänlig hälsning
Micke

PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel