Fråga från Erik

Rekommenderar du cellplast eller isodrän för ett större växthus utan betongplatta? Dels för golvet i växthuset, dels för isolering utanför ”sockelmuren” och dels för randisolering.

Svar från Micke

Hej Erik,

Min rekommendation.

  • vanlig cellplast under
  • vanlig cellplast randisolering

Har du tjälldens grundbalkar så behöver du inte isolera utvändigt (dränskivan). Den har 18cm isolering i sig vilket är fullt tillräckligt menar jag. HAr du oisolerade lecablock eller nåt så absolut. Då kan en dräneringsskiva vara bra.

Har märkt att isodrän är mkt aggressiva med sina produkter för nya användningsområden (märker av det på de frågor jag får). Isodrän är jag helt säker på fungerar alldeles utmärkt. Jag har inget principiellt emot dem. Men mig veterligen har cellplast fungerat fint länge länge. Men är det samma pris så absolut. Om det är dyrare känns det onödigt menar jag.

Obs, om inte lasterna är för höga (öppen kamin eller jättetunga balkar som gjutna odlingsbäddar eller liknande) så kan man ha cellplast. Vid höga laster kan det behövas en betongplatta (eller isodrän kanske om de klarar mycket högre laster – det vet jag inte). Är du osäker bör du kontakta en konstruktör – t.ex. Tjällden AB

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel