Fråga från Göran från Onsala

Hej Micke,
Har precis köpt en 40 tals kåk där källaren är boyta. Är lite lågt till tak (2-2.10 beroende på om det är golvvärme och isolerat på ovansidan av plattan eller inte) och det finns fuktrelaterade problem o 2 rum som fortfarande har trägolv.
Lösningen är att passa på att öka takhöjden, isolera och gjuta ny platta med golvvärme. Har som plan att överkant på nya plattan skall ligga i höjd med sulans överkant. Gjuter man då ihop plattan med sulan eller lägger man en tunn cellplast emellan ifall något rör på sig?
Är det alltid att föredra att lägga ett 10cm lager makadam med 10+10 cellplast ovanpå eller går det på ett ut med att jämna av med 3-5cm makadam med 10cm iso/pordrän + 10cm cellplast ovanpå? Man förlorar något på u-värdet och kostnaden blir något större. Men det känns som det kan vara befogat i och med den minskade arbetsinsatsen att gräva ur och skyffla in 5-7cm extra på 70kvm. Hur är dina tankar kring detta?

Mvh / Göran


Svar från Micke

Hej Göran,

Vilken fantastisk bild.

Att fixa fuktproblem i källaren genom att gräva ur källaren är inte något alla kan göra. Detta pga grundvatten eller eventuellt andra problem såsom vatten som strömmar in mot huset via berg osv. Man måste inse att källare är känsliga konstruktioner och behandla det därefter.

Att dränera källaren som du visar i din bild är jätteviktigt. Dräneringsrören måste ligga lägre än lägsta punkten i ditt golv inklusive makadamen.

Ser i övrigt din fråga som två olika frågor.

  • tips för att gjuta golvet
  • tips för de olika lagren i källargolvet när du gräver ur

Gjuta golv
När det kommer till att gjuta ihop med grundmuren så ska detta inte vara några problem. Man kan dock lägga lite falsad cellplast i ytterkanten för att minska köldbryggan ut mot grundmuren som troligen inte är särskilt isolerad

De olika lagren och dräneringsskiva eller inte?
Du kan göra på båda sätten.

Dvs
alt a) gräva ur och gjuta en isolerad betongplatta med gott om isolering , dvs 15 cm cellplast eller mer helst.
alt b) gräva ur och gjuta en isolerad betongplatta med mindre isolering. Men då behöver du komplettera med ett ventgolv så du får hängslen och livrem när / om fukten kommer in i källaren. Golvvärmen blir mer effektiv och värmeförlusterna mindre ju mer isolering du lägger in. Det är en balansgång.

När det kommer till valen av olika lager som du för fram i din bild för din källare så har jag stämt av det med mina fuktexperter.

De säger så här
”Isodrän är för mjukt och är inte alls lika effektivt som dränerande material som makadam eller dräneringsgrus. Välj cellplast istället minst S150. Makadam bör också införlivas i lösningen enligt din vänstra bild.”
Har också stämt av det med Tjällden AB, min partner inom grundläggning som håller med dessa experter.
Du kan få kontaktingångar till båda dessa företag om du vill prata med dem direkt. Jag vill också säga att isodrän är inte är en dålig produkt för det skivan är ämnad för. Dvs att skapa ett isolerande skikt som även dränerar källarväggar. Där får gravitationen verka vilket gör att vattnet färdas ner genom skivan. När vatten kommer underifrån hade jag helst inte släppt in vattnet alls in i skivan. Att separera dessa två lager, dränerande material och isolerande mateiral har varit standard inom grundläggning i snart 40 år och gäller även källargolv som ska grävas ur enligt mig.

Jag vill också säga att det är minst 15 cm isolering och att det räcker med 10 cm makadam (minska någon cm på makadamen är säkert ok) men ju mer isolering desto bättre. Dvs din lösning blir ändå 35 cm (minst). Jag kommer gå på jakt efter högisolerande cellplast som gör att 15 cm isolerar bättre än normal cellplast. Dessa är dyrare dock. Kommer uppdatera min artikel efter det.

Det gäller fortfarande också – ett ventgolv är ingen perfekt lösning då det kräver fläktar mm och måste underhållas samt är dyrt – men även för 15 cm isolering så gör den nytta ifall fukten skulle vara framme.

Säg till om du vill ha kontakter med dessa experter så sätter jag dig i kontakt med dem.

mvh Micke

Fick du hjälp av denna artikel