Fråga från anonym

Hej,

jag har swishat dig precis som tack för att jag förhoppningsvis får din hjälp med mina frågor 🙂
Jag har byggt ett växthus/orangeri som står på mur 60cm ovan marken.
Under marken har jag gjutit en sula och har lecablock murat ovanpå. Inne i växthuset ska jag ha klassiska markplattor.

Jag vill isolera marken för att hålla nere kylan vintertid så här kommer mina frågor:

  • Är det bra att använda cellplast under mark direkt mot lekablocken eller blir det för tätt och istället behöver vara isodränskivor? (tycker det är lite dyrt med isodrän)
  • Kan jag ha cellplast under markplattorna inne i växthuset eller stänger jag inne fukt på det sättet och även där behöver isodrän?
  • Är det onödigt att isolera både utvändigt och invändigt. Räcker det kanske med något av alternativen?

Tack för din hjälp med svar.
MVH,

Svar från Micke

Hej,

Tack för swish.

  • Cellplast används i normalfallet under grunder. Standard. Isodrän är undantagsfall och de är duktiga på att sälja in saker. Inga problem med isodrän, men här är det overkill med leca.
  • Går bra där med. Ska du vattna? isåfall är ju en avloppsbrunn bra. Man vill ju stoppa markfukten så varför skulle det va dåligt tänker du? Vill man hålla växthuset fuktigt (inte lika känsligt som en krypgrund t.ex.) så kan man ju strunta i cellplasten. Men vill man ha stenplattor t.ex får man inte glömma markarbetet och det dränerande materialet.
  • Tjälisolering tänker du på då. Det är bra är det korta svaret. Det långa svaret är att nyttan beror på hur växthuset ska användas. Ska man odla i marken så talar det för att man ska jobba mer med tjälisolering. Då skyddar man växterna bättre.

Med vänlig hälsning
Micke

PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel