Fråga från Andreas

Hej Micke,
Tack för en riktigt bra sida som har hjälpt mig och stillat min okunnighet vid tidigare projekt. 🙂
Jag har relativt nyligen renoverat en källare där vi gjorde enligt, vad jag tolkat, konstens alla regler dvs bilade ut tidigare ej isolerade betongplatta (hus från 1938) grävde ut och la markduk, ca 12 cm makadam, stenflis, 20 cm cellplast, ny betongplatta, golvvärme och ovanpå det klinkers. Detta har nu under drygt två fungerat finfint.

Nu är vi dock på väg till en ny källare. ca 65 m2 i suterräng, och där är förutsättningarna annorlunda. Huset av samma ålder (1939) men betongplattan ligger på sprängsten/berg vilket gör mig tveksam till att gräva ut. Det jag nu funderar/väljer mellan är att antingen
1, Lägga ett mekaniskt ventilerat golv på befintlig platta (efter lite avjämning), därovan spårad cellplast för golvvärme och därpå klinkers i samtliga utrymmen förutom i ”de främre” rummen där vi funderat på om vi då kan lägga trägolv.
2. Lägga 30mm (max 50 mm) spårad välisolerad cellplast direkt på befintlig betongplatta och golvvärme på denna och därefter klinkers i samtliga utrymmen (även ”de främre” rummen).
Min fundering/oro är att om jag lägger fuktspärr med de ventilerade golven så trycker jag ut fukten i väggarna istället och att det därför kanske är bättre (och billigare?) att låta fukten vandra rätt igenom även om isoleringen blir lite sämre? Eller är isoleringen alldeles för bristfällig med enbart 30 mm spårad cellplast? Bygghöjden behöver vara relativt låg. Tänker även faktumet att befintlig platta troligen ligger på hyfsat dränerat material i form sprängstenen kanske kan hjälpa till..

Som sagt, tack för en bra sida.
/Andreas

Svar från Micke

Hej Andreas,

Tack för feedbacken 😊

Det säkraste är ju ett mekaniskt ventilerat golv känner jag om man precis som du skriver är osäker på förutsättningarna och fuktvandringen.

Speciellt med tanke på golvvärmen.

Lycka till och hojta om jag inte svarade på frågan 😊

Med vänlig hälsning
Micke

PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel