Fråga från Kristian från Enskede

Hej,

källarrenovering
Jag håller på och bygger ett nytt badrum i källaren. ”Källaren” är visserligen en källare men den har egenheten att det är ”bara” 10cm från sulan och uppåt som täcks av jordmassor på utsidan. Det är ett hus från 1941 där entré är på markplan=källaren och man omedelbart går en trappa upp till ”bottenvåningen”. Inte helt ovanligt för ett hus från 40-talet gissar jag.

Jag har därför (snart) grävt ur mitt ny badrum genom att slå bort det tidgare betonggolvet och grävt bort ca 20-25 cm ytterligare. Lägre vill jag inte gräva av flera skäl.
– Det finns ingen ”riktig” sula som är gjuten utan husets väggar (i betonghålsten) står på sprängsten som är packad och fixerad med lite betong. (Detta passar jag på att fixa genom att gjuta en ny ”sula” så gott det går).
– På sina ställen finns det berg i dagen som måste spräckas, vilket är en stor insats.

Min plan är att jag ska lägga golvvärme i ett nytt betonggolv C32/40 (på ca 7 cm). Detta är förutsättningarna. Nu till frågan och det som gör mig lite osäker.

Min plan från början var att lägga isodrän ca 20 cm, för att sparar utrymme på bygghöjden. Men när jag nu har grävt ut ser det väldigt torrt och fint ut. Kan man i stället lägga 20cm cellplast och bara grusa av? Hur tjockt måste kapilärskyddslagret vara? Kan man blanda? Dvs 10 cm isodrän och 10 cm cellplast? Lägsta punkt invändigt kommer inte ligga lägre än dräneringsrören utvändigt (som jag också fö renoverar såklart).

Det jag tvekar mellan är alltså diffusionsspärr eller inte?
Relativt till bygghöjden?
Relativt till isoleringen (för golvvärmens skull)?

Vad går först? Vad är viktigast?

Svar från Micke

Hej Kristian,

Dränering är viktigt i ditt projekt oavsett hur du går vidare. Har försökt summera det jag säger nedan i denna artikel.

Det finns utöver dräneringen, som måste till oavsett, två approacher att ta kring detta.
a.) Gräva ur
Jag föredrar att man gräver ur källaren kombinerat med god isolering. Detta betyder att du får tillräcklig isolering (minst 15 cm cellplast). Detta är bra både ur värmesynpunkt och för att undvika omvänd fuktvandring i kombination med tillräckligt dimensionerad dränering som även ligger i rätt höjd.

b.) Mekaniskt ventilerad platonmatta
Om tillräcklig isolering inte är möjligt (pga takhöjd eller andra skäl – t.ex. sten i dagen som du har) så behöver du hängslen och livrem. Då rekommenderar jag att man har en lösning som förutsätter att fukt kan uppkomma och som du ventilerar ut när den eventuellt uppkommer. Detta är en sk ventilerad golvlösning som således fungerar som en typ av ”ventilerad diffusionsspärr”. Det finns flera lösningar för detta men de jag jobbar med har valt en mekaniskt ventilerad platonmatta. Sedan lägger du in så mycket isolering du får plats med, sen den golvlösning du önskar (inklusive golvvärme). Kan vara betonggolv exempelvis. Om du vill undvika risk för omvänd fuktvandring helt och hållet kan du använda vattenbaserade värmeelement eller liknande istället för golvvärme.

När det kommer till isoleringen
Cellplast räcker enligt ovan. Ser ingen poäng med isodrän. Åtminstone ser jag inte det materialet som bättre än cellplast. Det är tycker jag en viktig input eftersom cellplast är betydligt billigare. För den som argumenterar för isodrän kring detta så är mitt svar att cellplast är standard under alla grunder av typen betongplatta i Sverige (läs betongplatta standard grundläggning här).

mvh
Micke

Fick du hjälp av denna artikel