Fråga från Andreas från Göteborg

Hej Micke
Oerhört imponerad av din sida och att du tar dig tid att svara på alla frågor.
Vi har köpt ett hus från 1973 som är i suterräng. Vi har en källardel i bakkant på huset som kommer vara kvar. klimatet i den delen känns med ögon, näsa och händer ganska fritt förutom ett par meter mitt på väggen under inkommande bergvärmerör där färgen har släppt/flagnat från väggen, för övrigt sitter färgen och det ser torrt ut.
Min först tanke var att dränera och hade ute en entreprenör som på plats blev tveksam till om det behövdes.
Det är en bergstomt och grannarna som var med när det byggdes säger att det bara är sprängsten bakom huset.
Huset har aldrig dränerats om.
För det första, har du några åsikter om dränera eller ej?
Vidare så förslog entreprenören att jag skulle prata med någon markkonsult/besiktningsman för att rådgöra med, och då är frågan om du har någon att rekommendera i göteborgstrakten? (vi bor i södra Göteborg)
Han tipsade även om att filma dräneringen för att se hur skicket är på dräneringen är och på så sätt få ytterligare input i frågan om vi skall dränera eller ej.
/Andreas

Svar från Micke

Hej Andreas,

Ett hus måste inte dräneras om ifall du inte har några uppenbara problem. Dränering kan vara god naturlig i marken också vilket du nästan beskriver som troligt med sprängstenen.

Och precis som din markentreprenör beskriver så kan man filma en dränering om man har dragit inspektionsrör? Hittar du dem. Glöm inte plugga tillbaks dem bara för annars riskerar du frysa ner grunden (du kan dra ner kall luft på vintern annars)

Ska du inreda bergvärmerummet, annars hade jag struntat i att dränera om huset mått bra i 47 år (jag råkar vara född 1973 🙂 ).

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel