Fråga från Anders från Malmö

Jag funderar på att köpa ett hus från 30-talet med källargrund i Malmö. Huset har en tegel/stenstomme och är byggt på sula. Källaren luktar fukt/mögel och jag skulle vilja bila ut golvet, gräva ut för att lägga dränering och isolering. Om möjlig skulle jag gärna passa på att få högre takhöjd i källaren som idag är 2 meter. Även utsidan skulle behöva dräneras.
Jag vet inte hur djup sulan är under det befintliga golvet. Huset är 13,5m x 10 m.
Tänker jag rätt?:
1. Undersöka grundvattennivån
2. Bila ut golvet, gräva och se hur djup sulan är
3. Eventuellt förlänga väggarna under sulan. – Tror att jag har förstått att man kan gräva ut en liten bit i taget och sedan gjuta ny förlängd vägg under sulan. Hur gör man detta? Fallgropar med det förutom att gräva för mycket i taget? Är detta något en lekman kan göra? Hur ska armeringen läggas? Jag antar att det är bra att passa på att lägga 10cm makadam under den nya sulan.
Måste den nya sulan sträcka sig lika långt ut som den gamla sulan för att det ska gå att dränera utsidan på ett bra sätt?
4. På med makadam (15cm) – cellplast (20-30cm) – vattenburen golvärme och armering – betong (10cm).
5. Anlita någon för att dränera utsidan när den nya sulan är klar.

Vad tror du att ett projekt som detta kostar på ett ungefär (om man gör det invändiga jobbet själv alternativt anlitar något för att göra allt jobb)?

Svar från Micke

Hej Anders,

Tycker din plan låter bra , speciellt att du planerar för ordentligt med isolering. Problemet är ju som du säger att komma ner så djupt utan att stöta på allvarliga problem såsom berg eller grundvatten samt skapa instabilitet i grundmuren.

Börja därför med utsidan först, då kommer du se markens beskaffenhet innan du börjar gräva ut inifrån.

Dräneringen måste ligga under din golvnivås understa punkt vilket gör att du i ditt fall behöver gräva ganska djupt. Det kan bli svårt om du har en instabil grundmur men något som erfarna byggare kan klara av. Men en risk är det!

Gällande att ta fram prisuppgifter på detta projeket så sätter jag dig i kontakt med dräneringsföretag som kan svara på dessa frågor.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel