Fråga från Christian från Söderhamn

Hej,
Ska bygga ett fritidshus på ca 60 kvm och har några frågor angående grunden. Tänkte gräva ut (frostfritt antar jag?) för att lägga dräneringsrör till en stenkista. Efter markduk och dräneringsrör så tänkte jag fylla på med makadam (vibbras/packas?) för att sen bygga en gjutform till sulan. Fortsättningsvis så tänkte jag bygga med lecablock till lämplig höjd för att sen börja med träbjälklaget.
Vet du hur djup jag måste gräva och hur mycket respektive sikt ut av makadam och betong måste bestå av?
Tack på förhand!
Mvh Christian

Svar från Micke

hej Christian,
Tack för frågan

Lite svar på frågor
1) Uppfattar att du ska mura en lecagrund.
Läs mina tips om det här

2) Hur djupt schakta för krypgrund
Det som är bra med krypgrund är att du inte behöver schakta lika mycket. Du behöver schakta en grävskopa brett och sen minst 500mm djupt. Men du måste se till att få bort all matjord. Dvs har du mer matjord än 500 ska det också bort. När detta väl är gjort ersätter du det med makadam.

3) Djup för dräneringsrör
Man ska placera dräneringsrören snett utanför kantbalken och nedanför underkant kantbalken.

4) Leca som kantbalk, gjuta eller prefabricerade kantelement
Om det ör en krypgrund så hade jag byggt en kantbalk som bilden nedan (säljs av Tjällden AB). Osäker om du skulle gjuta sulan eller bygga sulan med leca? De kantbalkelement jag jobbar med är till skillnad från leca kapillärbrytande iom sin cellplastkärna.
Dessa element kan stå på marken (på makadam) eller nergrävd så en sockel syns. Men du behöver ha ett kryputrymme inne i grunden och ventilerna synliga.

krypgrund grundelement

mvh Micke

Fick du hjälp av denna artikel